Lelőhely

2021.03.18. 08:27

Elkezdődött végre az ásatás

A napokban megkezdődött a régészeti ásatás Nagyváradon, a vár nyugati bejárata és az ortodox katedrális közötti területen, ahol mélygarázst építtet az önkormányzat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mivel a munkaterület hivatalosan is bejegyzett régészeti lelőhely, nem véletlen, hogy az építkezési munkálatok megkezdése után nem sokkal értékesnek tűnő leletek bukkantak elő, amelyeket kutatni kell, ezért a munkaterület északkeleti részén leállították a munkálatokat és átadták a terepet a régészeknek. Ők azonban a maguk során hetekig nem tudtak dolgozni, mert az önkormányzat nem biztosított számukra munkásokat. A hét elején azonban mintegy húsz munkás megkezdte az ásást a régészek irányítása mellett, és két nap alatt máris több érdekesség került napfényre. Doru Marta régész, a Körösvidéki Múzeum munkatársa lapunknak elmondta, hogy a terület északi és keleti részén középkori építmény falai, továbbá egy 12. vagy a 13. századra datálható kemence bukkant elő, de ez még nincs teljesen feltárva. Tudatta, hogy egyelőre a középkori temető és templom falai mellett ásnak. Magát a temetőt egyelőre nem bolygatják meg, mert nagy a sár és az ásással tönkretennék a csontokat, magyarázta az archeológus. Egyébként egy meglehetősen nagy kiterjedésű temetőről lehet szó, tudtuk meg Doru Martától, aki hozzátette hogy a múlt század 80-as éveiben épített közmű-akna gyakorlatilag kettészelte a temetőt is.

Elővédmű

Tehát egyelőre az egykori temető melletti területen próbálnak minél több helyen leásni, hogy képet kapjanak arról, hogy a terület különböző pontjain mi van. Megtudtuk azt is, hogy egy ponton leástak az elővédmű fala mentén is egészen az alapig, és megállapították, hogy az elővédműnek több mint két méter magas felmenő fala megmaradt. Kérdésünkre válaszolva Doru Marta elmondta: könnyen elképzelhető, hogy a régészeti ásatás helyén végig megőrződtek az elővédmű felmenő falai. Azt is megkérdeztük a régésztől, hogy nem lehet az, hogy a mélygarázs építésének megkezdésekor a markológépek kárt tettek az elővédmű felső részében. Doru Marta azt válaszolta, hogy ez nem valószínű, mert az egész lelőhelyben a legnagyobb kárt akkor tették, amikor megépítették az ottani tömbházakat és a közműveket. A régész elmondta azt is, hogy a fűtéshálózat beton aknáit sem bontották még el a régészeti lelőhely helyszínén, egyrészt mert még tart a fűtési szezon, tehát a csöveket most még nem érdemes bolygatni, illetve azért, mert félő, hogy bontáskor a beton ráesne a régészeti leletekre és tönkretenné azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában