Szemétügy

2021.03.04. 09:33

Csak április 1-től tegyék a szemetet az új kukákba!

Azok a nagyváradi magánházban lakók, akik már aláírták az új hulladékszállítási szerződést a RER Vest vállalattal, és megkapták az új, chippel ellátott kukákat, a hulladékot csak április 1., azaz az új számlázási rendszer bevezetése után tegyék ezekbe, addig használják a régieket.

Pap István

Több nagyváradi olvasónk is panaszolta azt, hogy aláírták az új hulladékszállítási szerződést a RER Vest köztisztasági vállalattal, megkapták az új, chippel ellátott kukákat, és annak rendje és módja szerint elkezdték gyűjteni beléjük a szemetet, de a RER kukásautói nem szállítják el ezeket. A magyarázat egyszerű: mivel az új, mennyiségalapú számlázási rendszer csak április 1-től lép életbe, ezért az új kukákba csak ettől az időponttól kezdve gyűjtsék a szemetet a lakók, mondta lapunknak Pálhegyi Zoltán, a RER Vest igazgatója. Addig is használja mindenki a régi kukákat. Kérdésünkre válaszolva az igazgató elmondta, még nincs döntés arról, hogy április 1. után mi legyen a régi kukákkal, lehet, hogy begyűjtik, de az is lehet, hogy átalakítják azokat szelektív hulladéktároló edényekké.

Váradon nincs kék zsák

Több váradi polgárt is megzavart az, hogy a RER Vest vállalat honlapján négyfrakciós gyűjtésről történik említés, és a fekete kuka és a sárga zsák mellett megjelenik a zöld kuka az üvegek gyűjtésére és a kék zsák is, amibe a papírt és a kartont kell gyűjteni. Ennek kapcsán Pálhegyi Zoltán kiemelte, hogy a négyfrakciós gyűjtés az ún. Nagyvárad Metropolisz Övezetben működik immár tavaly október óta. Ez az övezet nem egyezik meg az ugyanilyen nevű fejlesztési ügynökség közigazgatási határaival, hiszen olyan Váradtól messze lévő települések is benne vannak mint Vércsorog, Alsótótfalu (Sârbi) vagy Hagymádfalva (Spinuș). Az igazgató hangsúlyozta: Nagyváraddal csak három frakciós gyűjtésre szerződött a RER, mert eleve így szólt a közbeszerzési kiírás, ezért tehát a váradiak három részre kell bontsák hulladékaikat: a fekete kukába kerül a kommunális hulladék, a barna kukába a biohulladék, a sárga zsákokba pedig az újrahasznosítható hulladék, vagyis a váradiak az új szerződések aláírása után nem fognak kék zsákokat kapni. Mint azt korábban megírtuk, a RER önszántából, vagy a polgármesteri hivatal rábeszélésre, de mindenesetre szerződési kötelezettségein kívül elhelyezett zöld kukákat a lakótelepi hulladékgyűjtő pontokhoz, így a váradi tömbházban lakóknak lehetőségük van szelektíven gyűjteni az üvegeket is.

Találkozó

Ugyancsak kérdésünkre válaszolva Pálhegyi Zoltán elmondta azt is, hogy a váradi magánházban lakókkal jól haladnak a szerződésaláírások, naponta mintegy két százaléknyival nő az aláírt szerződések száma, így most már a váradi magánházakban lakók 67 százaléka egyezett meg hivatalosan a RER vállalattal. A gond továbbra is a lakótársulásokkal van, tette hozzá, ezért is szerveztek egy találkozót kedden a Bihar Megyei Tanács székhelyén ötven lakótársulás, valamint Florin Birta polgármester részvételével. Mint azt Pálhegyi Zoltántól megtudtuk, a megbeszélés során kiderült, hogy a lakótársulások aggályosnak tartják a három frakciós gyűjtést, hiszen a kétfrakciós gyűjtést is nehéznek találják, illetve többen kíváncsiak voltak arra, hogyan fogják szétosztani a számlát azon lakótársulások között, amelyek egyetlen hulladékgyűjtő platformon osztoznak. A találkozóról beszámolt Florin Birta polgármester is saját közösségi oldalán, kiemelve azt, hogy a költségek a lakótársulásokban élők száma alapján fognak megoszlani, és az elszállítási költség annál kisebb lesz, minél kevesebb lesz a kommunális hulladék. Florin Birta hangsúlyozta azt is, hogy a tömbházak esetében egy köztes állapot van érvényben, de júniusban az önkormányzat kidolgoz egy hulladékszállítási szabályzatot is az „Annyit fizetsz, amennyit eldobsz” elv jegyében. A szabályzat-tervezetet közvitára bocsátják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában