Hulladékkezelés

2021.03.22. 12:59

Botránnyal tarkított hulladékválogató bemutató

A szelektív hulladékgyűjtés hasznosságát bizonyító bemutatót tartott pénteken délután Nagyváradon a sajtó jelenlétében Pálhegyi Zoltán, a RER Vest cég igazgatója. Pechére éppen annak a lakótársulásnak a hulladékgyűjtő pontját választotta ki a demonstrációhoz, melynek elnöke Horvath Ioan, az új hulladékelszállítási szerződést vehemensen ellenző Rogériusz Koalíció hangadója. Horvat meg is jelent a demonstráción: botrány lett belőle.

Fotó:

Pap István

Pénteken kora délután a nagyváradi Posada és a Călugăreni utcák kereszteződésében elhelyezett hulladékgyűjtő platformnál gyűltek össze a helyi sajtó képviselői, hogy olyasmit lássanak, amit addig valószínűleg még nem: a nagyváradi köztisztasági vállalat igazgatója, Pálhegyi Zoltán személyesen válogatta ki a sárga konténerekből a hulladékokat, hogy ezzel is felhívja a figyelmet arra, hogy a helyes hulladékszelekcióval, illetve a szemét tömörítésével sok helyet lehet megspórolni a konténerekben, aminek pozitív következménye az, hogy olcsóbbá válik a hulladékelszállítás költsége. Az eseményen ott volt Marcel Dragoș, Nagyvárad alpolgármestere is, aki elöljáróban elmondta: azért vannak itt, hogy bemutassák, a gyakorlatban hogyan kell elvégezni a szelektív hulladékgyűjtést.

Nem jó helyen

Ezután Pálhegyi Zoltán kesztyűt húzott és két RER-dolgozóval együtt elkezdte átválogatni az egyik megtelt sárga – tehát az újrahasznosítható hulladéknak fenntartott – edényből a hulladékot egy másik, üres sárga edénybe. Az nagyon hamar kiderült, hogy a kukába bedobott pillepalackok jó része nem volt összetaposva, így azok rengeteg helyet foglaltak, de talált Pálhegyi a sárga kukában zacskóba csomagolt kenyeret és más ételmaradékokat, amelyeknek a helye a barna kukában volt, de volt olyan műanyag zacskó is, amibe egybe volt gyömöszölve a műanyag és az ételmaradék, vagyis ezeknek a zacskóknak a tartalmát is külön kellett válogatni és külön kukákba kellett dobni. Körülbelül húsz perce tartott már a demonstráció, amikor megjelent két nagyobb szemetes zacskóval a kezében a váradi közvélemény előtt már meglehetős ismertséget szerzett Horvath Ioan, a Rogériusz Koalíció hangadója. Ekkor derült ki, hogy a RER a demonstrációt éppen annál a Șelimbărului 1. nevű lakótársuláshoz tartozó platformnál szervezte meg, mely társulás elnöke a legvehemensebb ellenzője az új hulladékelszállítási szerződések aláírásának.

Botrány

Horvath Ioan belépett a ketrecbe, ahol Pálhegyi Zoltán kivette a kezéből a zacskókat, hogy átnézze azokat. Ez nagyon feldühítette Horvathot, aki feltehetőleg már eleve dühösen érkezett a helyszínre: „Ennek az embernek nincs joga átkutatni engem” – fordult az újságírók felé Horvath Ioan – „mert nem a rendőrségtől, nem a pénzügyőrségtől, nem az ügyészségtől van itt. Nincs semmilyen felhatalmazása arra, hogy megakadályozza a hozzáférést a hulladékgyűjtőhöz, legfeljebb csak azt nézheti meg, mit hova tettem, miután már bedobtam a szemetet! De egyszerűen kivett két zacskót a kezemből, megmotozott felhatalmazás és a beleegyezésem nélkül. Be sem mutatkozott, azt sem tudom ki ez az ember!?” „Pálhegyi Zoltánnak hívnak, a RER igazgatója vagyok, éppen most tartunk egy demonstrációt…”, mondta a megszólított, de Horvath Ioan a szavába vágott: „Háromszor próbáltam magával beszélni, de azt mondták, hogy nem lehet magával beszélni, mert túlságosan elfoglalt. Maga inkább itt áll a kuka mellett, mint hogy audiencián fogadjon?!” Az ebben a hangnemben folytatódó vitát a szintén a ketrecben tartózkodó Marcel Dragoș próbálta csitítani, „Horga úr” – mondta, de Horváth Ioan őt is letorkolta: „nem vagyok én Horga, maga ne beszéljen velem, amíg be nem mutatkozik!”. „Rendben. Én vagyok Marcel Dragoș, a város alpolgármestere, azért jelöltük ki ezt a hulladékgyűjtő pontot, hogy a RER-el együtt egy bemutatót tartsunk…” „Nem csináltak semmilyen bemutatót, véletlenül jöttem ide, ki volt még itt?” – vágott a szavába Horvath. „Mi a sajtót hívtuk meg erre a demonstrációra…” – folytatta volna Dragoș, de ismét jött a replika: „Miért a sajtót hívták? A sajtó dobja ide a hulladékát? Mit beszél, uram? Maguk itt egy olcsó cirkuszt művelnek, megtámadtak engem, kirántották a kezemből a zacskókat! Az intim dolgaim között kutakodtak! Láthatták, hogy milyen fogyasztó vagyok. Lehetett volna a zacskóban üveg, és akkor részegesnek tituláltak volna!” Az egyre agresszívebbé váló Horvath Ioan folyamatosan azt állította, hogy őt itt megtámadták. A percek óta tartó botrányt végül a sajtó munkatársai elégelték meg, akik közül többen nyomatékosan megkérték a lakótársulási elnököt, hogy fejezze be a botrányt és hagyja el a helyszínt. Amikor a férfi látta, hogy a sajtó ellene fordul, abbahagyta a hangoskodást, de a továbbiakban is a közelben téblábolt, telefonálgatott, videofelvételeket készített a telefonjával a helyszínről, illetve a demonstráció után is ott hallgatózott, és figyelte Pálhegyi Zoltán és Marcel Dragoș beszédét.

Miért pont azt?

Miután lecsillapodtak a kedélyek és véget ért a hulladékátválogató akció, Marcel Dragoș elmondta: nagyon fontos az, hogy a lakótársulások megértsék a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlati hasznát, illetve a helyes hulladékgyűjtés módját, mert április 1-től megkezdődik az új, térfogat alapú számlázás. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz azokkal a lakótársulásokkal, amelyek nem írják alá az új hulladékszállítási szerződést, Marcel Dragoș az válaszolta, hogy egy új illetéket is bevezethetnek ezek számára, de azonnal hozzátette, reméli, erre nem kerül sor. Arra a kérdésre is kíváncsiak voltak az újságírók, hogy ki választotta ki éppen ezt a ketrecet az akcióhoz, amire Pálhegyi Zoltán azt mondta, hogy ez elég nagy ketrec ahhoz, hogy bent végezzék el a demonstrációt, nem kellett kihúzni az utcára a kukákat, így nem akadályozták a forgalmat sem, ugyanakkor filmezni is lehet. Szintén kérdésre válaszolva Pálhegyi Zoltán azt válaszolta, hogy neki fogalma sem volt arról, hogy ez a platform pont ahhoz a lakótársuláshoz tartozik, melynek Horvath Ioan az elnöke.

Kevés szerződés

Pálhegyi Zoltán elmondta azt is, hogy a mintegy 20 ezer nagyváradi magánház lakóinak 76 százalékával már megkötötték az új hulladékszállítási szerződést, ezzel szemben a 877 lakótársulásból péntekig mindössze 16 egyezett meg a RER-rel. Marcel Dragoș tudatta: ha helyesen gyűjtjük a hulladékot, akkor a kommunális szemét mennyisége jelentős mértékben csökken, mert csak a fekete konténerek tartalma kerül a hulladéklerakóba, márpedig a tárolás pénzbe kerül. „A város által tavaly fizetett büntetések összegéből három új villamost vásárolhattunk volna” – jegyezte meg Dragoș. A maga során Pálhegyi Zoltán kifejtette: ha ötven százalékkal csökken a szemét térfogata, akkor a hulladékszállítási díj is ötven százalékkal csökken. Ha például a pillepalack nem kerül a kommunális hulladékok közé, ami sok helyet foglal, hanem az újrahasznosítható szemét közé tesszük úgy, hogy előtte összetömörítjük, akkor mind a kommunális, mind az újrahasznosítható konténerben csökken a szemét térfogata. Azt azonban elmondta, hogy ha mindenki megfelelően gyűjt, akkor sem lesz kisebb a szemét elszállítási díja a jelenleginél, mert áprilistól egy újabb frakciót gyűjt külön a RER, ami harminc százalékkal megnöveli az elszállítási költségeket. Végezetül Pálhegyi Zoltán elmondta, hogy a magánházakban gyűjtött újrahasznosítható hulladék jobb minőségű, ugyanis annak ötven százalékát tudja értékesíteni az ezzel foglalkozó Eco Bihor vállalat, míg a tömbházak számára fenntartott sárga konténerekbe kerülő hulladéknak mindössze tíz százalékát tudják újrahasznosítani amiatt, mert az emberek nem megfelelően válogatják szét a szemetet. „Mi havonta 1000–1200 tonna újrahasznosításra szánt hulladékot szállítunk a tömbháznegyedekből, és az Eco Bihor ebből 80–100 tonnát tud újrahasznosítani” – jegyezte meg az igazgató. Újságírói kérdésre válaszolva Pálhegyi Zoltán elmondta azt is, hogy ettől a héttől kezdődőn a tömbházaknál elhelyezett edények is chippel lesznek ellátva, így a jövőben elkerülhető lesz az, hogy a hulladékszállító autók munkásai összekeverjék a hulladékokat, és egybe öntsék a különböző frakciókat. Április 1-től ellenőrzéseket is végez majd a RER a helyi rendőrséggel közösen a hulladékgyűjtő pontoknál, és fel fogják hívni a lakók figyelmét arra, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet. Kérdésünkre válaszolva Marcel Dragoș azt mondta: reméli, nem lesz szükség bírságolásokra, mert az emberek maguktól is megértik majd a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában