Újabb gócok

2021.03.10. 12:20

Bihar megyében is terjed a sertéspestis

Fotó: Illusztráció

Pap István

A Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) bejelentette, hogy hat új afrikai sertéspestis gócot fedeztek fel házi sertéseknél hat különböző Bihar megyei településen. Az új fertőzési gócok Szalacson, Érmihályfalván, Kágyán, Monospetriben, Körösgyéresen és Magyargyepesen alakultak ki. Ezzel huszonnyolcra emelkedett a Bihar megyében lévő sertéspestis-gócok száma. Mindemellett két új sertéspestis-gócot fedeztek fel vaddisznóknál is az oláhgyepesi (Gepiș) 50. számú és a bokorványi (Bucuroaia) 43. számú vadászterületen, így Bihar megyében immár tizenhat vadászterület van megfertőzve az afrikai sertéspestissel.

A DSVSA munkatársai a gócok felfedezése után azonnal elrendelték a szükséges óvintézkedéseket, vagyis mozgáskorlátozó intézkedéseket vezettek be, a fertőzött gazdaságokat, állattartó helyeket, az ezekhez vezető ösvényeket, utakat és a fertőzésveszélyes eszközüket, szerszámokat, berendezéseket fertőtlenítették. Az állategészségügyi szabályok értelmében a beteg állatokat, illetve az ezekkel érintkezésbe kerülő összes állatot le kell ölni. A gazdáknak így keletkezett kárát az állam megtéríti.

Mint arról már beszámoltunk, országszerte 428 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg. Az elmúlt egy hét alatt 14 megyében 24 új fertőzésgóc jelent meg, és 39-et sikerült felszámolni kilenc megyében. A kórt eddig összesen 5176 vaddisznónál is kimutatták. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak.

Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában