Költségvetés

2021.03.16. 14:00

Az idén egymilliárdot költünk beruházásokra

A nagyváradi önkormányzat 2021-ben rekord összeget, egymilliárd lejt költ beruházásokra, közölte Florin Birta, a város polgármestere.

Pap István

Az idén egymilliárd lejt tervez beruházásokra elkölteni a nagyváradi önkormányzat, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Florin Birta, a város polgármestere, aki Eduard Florea gazdasági igazgatóval közösen ismertette az idei évi büdzsé sarokszámait. Elöljáróban a polgármester kifejtette, hogy azért csúszott némileg a helyi költségvetés kidolgozása, mert meg kellett várni, amíg elkészül az állami költségvetés. A polgármester kiemelte, hogy a helyi költségvetés tervezetébe nem foglalták bele a Bihar Megyei Tanácstól érkező fejlesztési pénzeket, valamint az iskolások utaztatására, illetve az egyetemisták ösztöndíjaira szánt összeget sem. Birta elmondta, hogy eddig fele részben a helyi önkormányzatok költsége volt a diákok utaztatása, most minden költség átkerül az önkormányzatokhoz. Mivel Nagyváradon tavaly négymillió lej volt ez a költség, ezért várhatóan az idén nyolcmillió lej lesz. Általános tudnivalóként megjegyezte azt is, hogy a jövedelemadó 63 százaléka kerül az önkormányzatokhoz. Ez a tavaly még 65 százalék volt, de a kormány úgy döntött, hogy a két százalékot ebből a pénzforrásból az önkormányzatok által fenntartott kulturális intézményeknek juttat.

Bevételek

Eduard Florea gazdasági igazgató kijelentette, hogy a város 2021. évi költségvetése 2,1 milliárd lej, ebből 744 millió lej a város közintézményeinek, főként a két kórháznak a saját bevétele. Az önkormányzat csak a kórházak beruházásait finanszírozza. 521 millió lejt tesz ki az önkormányzat saját bevétele, ami az adókból, illetékekből, valamint a kereskedelmi tevékenységekből származik. Európai Uniós forrásokból az idén 370 millió lejre számít a város, de ebben a tekintetben általában nem szokott teljesülni az év eleji előzetes becslés, mondta Florea. Az állami költségvetésből 234 millió lej érkezik, mely összeg főként az iskolahálózat fenntartására, valamint az uniós projektek állami finanszírozására megy majd el, ez utóbbi célra egyébként 64,1 millió lej fog érkezni a központi költségvetésből. A nagyváradi önkormányzat 179 lej értékben vesz fel hiteleket, továbbá maradt 55 millió lej megtakarítása az elmúlt évről, ez utóbbi összeget is beruházásokra fogják fordítani. Florea említést tett a Norvég Alaptól származó 4,2 millió lejről, melyből az új sportcsarnokot kötik rá a termálvizes fűtési rendszerre.

Beruházások

A kiadási oldalon 52 százalékot tesz ki a működési költség, ennek a nagy része a kórházak fenntartására megy el, konkrétan 716 millió lej, a közszolgáltatások fenntartására 122 millió lejt költ a város az idén, a közintézmények fenntartása 90 millió lejbe fog kerülni, a szociális ellátásra 59,8 millió lejt költ a város a tervek szerint. Az idén a nagyváradi önkormányzat több mint egymilliárd lejt tervez elkölteni beruházásokra, ez rekord összeg, ennyi pénzt Nagyvárad még soha korábban nem fordított erre a célra, hangsúlyozta mind Florin Birta, mind pedig Eduard Florea. Ennek a költségvetési tételnek a 38 százaléka, azaz 385 millió lej uniós forrásokból érkezik majd. A város saját bevételeiből 199 millió lejt költ beruházásokra, ide tartozik az elmúlt évi 55 millió lejes megtakarítás is. Az állami költségvetésből 176 millió lej érkezik, főként az uniós projektek társfinanszírozására, és az említett 179 millió lejes hitelt is beruházásokra fordítják.

A legnagyobbak

A polgármester kifejtette, hogy a legnagyobb idei évre tervezett beruházások közé tartozik az aluljáró-rendszer építése a Gojdu téren, ennek költségei több mint 120 millió lejre rúgnak. Megkezdődik a távhő-hálózat felújítási munkálatainak harmadik szakasza 63 millió lejből, új villamosokra 61 millió lejt költ a város az idén. Az idén tervezik kicserélni a hőerőmű 1. kazánját, ennek költsége 38 millió lej lesz, az idei évi beruházási költségek között szerepel továbbá a villamospálya-bővítés is 37 millió lejből, a megyei és a városi kórházak hőszigetelési és fűtési rendszereiknek a felújítása stb.

A kisebbek

A kisebb, de nem kevésbé fontos beruházások között szerepelnek az iskolafelújítások, például a Szacsvay Imre Általános Iskoláé, mely munkálat hosszú huzavona után az idén végre valóban elkezdődik, de ide tartozik a Kálvária (Gomba) domb felújításának utolsó szakasza is, vagy az emeletes parkolóház építése a megyei kórház mellett. Folytatódik a város értékes ingatlanainak a felújítása. A Stern- és az Apolló-palotákban belső felújítások zajlanak, továbbra is szándékában áll a városnak megújítani a Füchsl- és az Ullmann-palotákat, valamint az idén újítanák meg a két Adorján-házat és a Zöldfa (Alecsandri) utca 21. szám alatti ingatlant.

Florin Birta azt ígérte, hogy minden városnegyedben zajlani fognak aszfaltozások: az idén 71 utca modernizálása van tervbe véve, ezek közül 37 utcán el is kezdődik a munka, a többi esetében a felújításhoz szükséges dokumentációt fogják kidolgozni. Elmondta azt is, hogy a városban még mintegy háromszáz aszfaltozatlan utca van, de az elkövetkező öt évben mindegyik új útburkolatot kap. A kormánytól is több beruházásra kap az idén pénzt a város: ezek között említette Birta a görögkatolikus püspöki palota belső felújítását, a Motorul sportpálya felújítását, a tanmedence építését, az új sportcsarnok környékének rendezését. Bejelentette, hogy idén júniusban lejár a közvilágítás biztosítására kötött húsz éves szerződés a Luxten céggel, ezt követően a város nem köt új szerződést, hanem a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökségen (ADLO) keresztül sajt hatáskörben fogja megoldani ezt a kérdést. Az egyik legfőbb cél ebben a vonatkozásban a közvilágítási rendszer megújítása uniós forrásokból.

Participatív

Eduard Florea említést tett az önkormányzat által meghirdetett participatív költségvetésről és az annak keretében megvalósításra váró beruházásokról is. Mint ismeretes, ebben a programban a polgároktól érkezett beruházási javaslatok közül választanak ki évente tízet, amelyeket az önkormányzat meg is valósít. Ha minden igaz, az idén elkezdődik a Templom-tér felújítása, a Szálka parkban a futópálya építése, tíz gyalogos átkelőhely led égős megvilágítása. A többi projekt a dokumentáció elkészítésének különböző fázisában van. Eduard Florea végezetül hozzátette, hogy a váradhegyaljai művelődési ház felújításáról végül letettek, mert az az épület menthetetlen állapotban van. A költségvetés-tervezethez március 12–26. között lehet javaslatokat benyújtani, a tervezetről március 31-i ülésén fog szavazni a Nagyváradi Helyi Tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában