Gyakori kérdések

2021.03.24. 15:00

A betegségen átesettek is igényelhetnek védőoltást

BN-összeállítás

Zajlik az oltáskampány harmadik szakasza, az „általános népesség” számára is lehetőség nyílt tehát a koronavírus elleni védőoltás igénylésére. Az oltakozás körül azonban jelenleg is számos kérdés kering – ezek közül válogattunk össze néhányat, melyekre a román kormány által létrehozott, Rovaccinare honlapon találtunk hivatalos válaszokat.

„Miért oltassam be magam?” – olvasható a honlapon a legelső kérdés. A védőoltás által jelentősen csökken az esély a koronavírussal való megbetegedésre, illetve, ha mégis megfertőződne egy beoltott személy, lényegesen enyhébb tüneteket produkálna, vagy teljesen tünetmentes maradna. Az oltás a járvány terjedését állítja meg, így az egészségügyi intézmények leterheltsége enyhülne, és újra megnyithatnának a többi páciens számára. Ha elegendő a népesség beoltottsági aránya, megállítható a járvány, így a kórházak mellett minden egyéb közintézmény és kereskedelmi vagy kulturális egység is megnyithat – visszatérhetünk a megszokott életünkhöz, írják a válaszban az illetékesek.

Amennyiben sikerült háziorvos segítségével, vagy akár otthonról, online feliratkozni, ki is lehet tölteni azt a kérdőívet, melyet oltás előtt mindenképp be kell nyújtanunk az adott oltóközpontban. Válaszolni kell többek között arra, hogy jelenleg van-e valamilyen egészségügyi problémánk, van-e valamilyen allergiánk, vannak-e krónikus betegségeink stb. A kérdőívet nem muszáj otthon kitölteni, kinyomtatni és magunkkal vinni, ugyanis ezt a helyszínen is kitölthetjük.

Az első oltást követően adnak egy digitális aláírással ellátott, kétnyelvű igazolást arról, hogy mikor, hol, milyen oltást kaptunk, és szerepel rajta a második oltás időpontja is. Ezt az igazolást meg kell őrizni, míg meg nem kapjuk a második oltást – ekkor kapunk egy szintén kétnyelvű igazolást, melyet most már digitális formában is elérhetünk. Addig, amíg be nem vezetik a sokat emlegetett, uniós szinten érvényes oltási kártyákat, ezt nagyon fontos, hogy megőrizzük. Az igazolás révén karanténba vonulás nélkül is utazhatunk, de vigyázat, az erre vonatkozó szabályok országoktól függően változhatnak, így érdemes az utazás megtervezésének első lépései között utánajárni, mi az aktuális helyzet az illető országban.

Antitest-kérdés

Vannak, akik úgy tudják, hogy amennyiben a közelmúltban átestek már a betegségen, nem oltathatják be magukat, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) közleménye szerint azonban nincs erre vonatkozó előírás. A klinikai vizsgálatok során arra is volt példa, hogy antitestekkel rendelkező személyeket oltottak be, ezek a személyek pedig nem tapasztaltak durva mellékhatásokat, mindössze az immunválasz volt erőteljesebb – értelemszerűen jóval több antitesttel fognak tehát rendelkezni, mint azok, akik nem estek át előtte a betegségen.

A CNCAV arra inti a jelentkezőket, hogy bármilyen aggodalmuk akad, vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában