Oktatás

2021.02.09. 08:36

Vissza az iskolába! Lezajlott az első nap

Sikerült minden előírásnak megfelelően felkészíteni az iskolákat az új félévre Bihar megyében, melyet már jó néhány osztály a megszokott módon indíthatott, kontaktórák keretében. Nagy volt a viszontlátás öröme hétfőn, a diákok mosolya a maszk mögül is kilátszott. A pedagógusok remélik, mielőbb újra teljes lehet a létszám a tanintézményekben.

Törő Enikő, János Piroska, Pikó Stefánia

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum igazgatóját, Vad Mártát kérdeztük arról, hogy hogyan zajlott az iskola ,,első” napja. Mint elmondta, már nagyon várták, hogy végre ,,újra” megkezdődjön a tanítás, különösen fontos ez a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára, akikre komoly tudásfelmérő vár. Összesen két nyolcadik és öt tizenkettedik osztály jár be a tanintézménybe, két diák kivételével, akik hamarosan csatlakozhatnak az osztálytársaikhoz, de egyelőre házi elkülönítésben vannak, ugyanis az utóbbi napokban találkoztak koronavírussal fertőzött személlyel. Számukra az órákat egyébként online közvetítik, így a tananyagot illetően nem maradnak le semmiről. Mivel az iskola nagy, és csak néhány osztály jár be, a legnagyobb termeket kapták meg a diákok, számukra szomorú meglepetésként elég messzire egymástól. A gyerekek két kapun lépnek be az iskolába, ahol megmérik a testhőjüket. Vannak olyan osztályok, amelyek számára fél 8-kor kezdődik az oktatás, de olyanok is, amelyek 9 óra körül lépnek be az iskola falai közé, így elkerülik a reggeli tömeget a tanintézmény előtt. Az tanórák továbbra is 40 percesek, így a legtöbb diák délután 14 óra körül hazamehet.

Vad Márta elmondta, hogy péntek délután tantestületi értekezletet tartottak, melynek alkalmával ismertették a szabályokat, törvényeket. Még aznap a tanfelügyelőségtől fertőtlenítőszereket és maszkokat kaptak, így a pedagógusok és diákok számára is tudnak biztosítani minden szükséges eszközt, de egyébként az iskola is bevásárolt ezekből. A minisztériumi rendeletek kimondják, hogy minden tanintézményben lennie kell izolációs teremnek, az Adyban két ilyen is van. Az egyik az orvosi rendelő izolációs terme, és egy tantermet is kialakítottak erre a célra. Vad Márta kérdésünkre válaszolva végezetül elmondta, hogy teljesen fel vannak készülve, és minden óvintézkedést megtettek arra az esetre, ha végre minden diák visszatérhet az iskola falai közé.

Az ,,iskolakezdéssel” kapcsolatosan a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium aligazgatóját, Hochhauser Enikőt is megkérdeztük. Mint megtudtuk, tegnaptól kezdődően tíz tizenkettedikes osztály (ebből három magyar), egy nyolcadik osztály és öt elemi osztályos diák jár be, utóbbiak közül két osztálynak az iskolához tartozó kis épületben tartják az óráikat. A többi osztály a nagy épületben van, a legnagyobb termekbe osztották szét őket, a lehető legmesszebb egymástól. Az Adyhoz hasonlóan az Eminescuban is 40 perces órákat tartanak, illetve csak heti négy napot járnak be a diákok, egy nap pedig továbbra is online oktatják őket – az online napra azokat az órákat tették be, melyek lehetőleg nem érettségi tantárgyak és egyébként is jól működtek az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján. Maszkokat és fertőtlenítőszereket ők is sikerült biztosítsanak a diákoknak és nagy szeretettel várnak vissza minden gyermeket az iskolába.

Gond nélkül indult a félév a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában is. Pásztor Gabriella igazgató minden osztályterembe ellátogatott (25 elemi osztály és 4 nyolcadik osztály), és bátorító szavakkal köszöntötte a diákokat, akik a mindenféle korlátozások ellenére is örömmel tértek vissza az iskolába, szinte kivétel nélkül. Biharpüspökiben és Nagyváradon is csupán egy-egy diák hiányzott, de ők sem koronavírusos megbetegedés miatt. A diákok fegyelmezettek voltak az első nap, és az előzetes bejelentés nélküli látogatásai során nem találkozott olyan diákkal, aki ne viselt volna maszkot.

Az igazgató elmondta, a tanárok több mint fele biztosan szeretne védőoltást kapni, és még jobban örülnének annak, ha a márciusi időpontok előtt sorra kerülhetnének, ennek érdekében pedig igyekszik minden követ megmozgatni. Azért is sürgetnék a folyamatot, mert szeretnék, ha a szülők és a gyerekek is teljes mértékben biztonságban éreznék magukat – bár, mint hozzátette, a járvány megjelenése óta csak nagyon kevés, legfeljebb 6-7 eset érintette az iskolát, abból is a legtöbb az online oktatás ideje alatt történt. A bizalmat tükrözi a szinte teljes jelenlét is, természetesen azon osztályok kivételével, akik a szabályozások értelmében otthon kellett maradjanak. Az iskola vezetősége reménykedik abban, hogy ők is mielőbb visszatérhetnek, hiszen ahogyan Pásztor Gabriella is elmondta, semmilyen technika nem tudja teljes mértékben pótolni a közös tanulás élményét, és ezt már az első napi közös órák is bebizonyították.

Zöld forgatókönyv vidéken

A nagyobb vidéki magyar tannyelvű iskolákban a zöld forgatókönyv szerint kezdődött a második félév, vagyis minden diák visszatérhetett az osztálytermekbe. A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban „harsányan és vidáman” kezdődött a tanítás, a miniszteri rendeletbe foglalt előírások betartásával – mondta el érdeklődésünkre Tornai Melinda igazgató. Az iskolaépületben több bejáratot alakítottak ki, a diákok különböző, „csúsztatott” időpontokban mehetnek ki szünetre, így kerülve el, hogy sokan találkozzanak egymással, az iskola ugyanakkor rendelkezik elegendő fertőtlenítőszerrel és maszkkal is. Az iskolában krónikus betegségre hivatkozva 2-3 diák kérte azt, hogy továbbra is online követhesse a tanórákat. A tanév eleji rendelkezésekkel szemben az akkor előírt, padok közötti másfél méteres távolság helyett jelenleg egyméteres távolságot kell biztosítani az osztályteremben ülő diákok között, eképpen most minden osztályközösség befért a termekbe – tudtuk meg az igazgatótól.

Problémamentesen zajlott le a második félév első oktatási napja a margittai Horváth János Elméleti Líceumban is, a tanév kezdetéhez képest már nagyobb rutinnal rendezkedtek be a diákok fogadására – mondta el Nagy Gabriella iskolaigazgató. Az osztálytermekben már rendelkezésre álltak a kézfertőtlenítő-adagolók, a tanév elején előírt másfél méteres távolság helyett pedig a rendelet most nagyobb szabadságot adott a tanintézményeknek, amelyek elsődleges szempontként vehették azt, hogy a diákok beférjenek az osztálytermekbe. Az első nap mindenkinek osztályfőnöki órával indult, ahol ismertették az érvényben maradt szabályokat. Az iskola rendelkezik elegendő fertőtlenítőszerrel, maszkokat is kaptak a tanfelügyelőségtől, amely azonban mennyiségi szempontból nem elegendő arra, hogy hetekig biztosítsák a diákoknak. A szülők felkészülve engedték iskolába a gyerekeket, így ezeket a maszkokat az iskola „vésztartalékként” akkor használja, ha valaki elfelejtette, vagy leejtette a sajátját. Mint megtudtuk, az iskolában jelenleg három diák kérte, hogy online követhesse a tanórákat.

Nagyon várták már a fizikai jelenléttel zajló tanórák megkezdését, és – vélhetően sok más tanintézményhez hasonlóan – remélik, hogy huzamosabb ideig tudják tartani ezt az oktatási formát, mondta el megkeresésünkre Varga Róbert, az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatója. A tanintézmény szintén a zöld forgatókönyv hatálya alá esik, így mindenki visszatérhetett az iskolaépületbe, a tanulás online folytatását egy diák sem igényelte. Az iskolában megtartották a tanévkezdéskor gyakorlatba ültetett előírásokat: reggel fokozatosan, eltérő időpontokban érkeznek be az osztályok, lázmérés van, és külön időpontokban mennek szünetre a tanulók. A raktáron levő védőfelszerelések mellett a mihályfalvi iskola is megkapta pénteken a tanfelügyelőségtől a maszkokat (tizenegyezer darabot), illetve a fertőtlenítőszereket – tudtuk meg.

A zöld forgatókönyv van érvényben a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban is, az intézmény rendelkezik fertőtlenítővel, felmosószerekkel és maszkkal is, valamint teszteket is kaptak a tanfelügyelőségtől – mondta el megkeresésünkre Barta Imre iskolaigazgató, aki azonban több problémát is felvetett, többek között az esetlegesen megbetegedő tanárok helyettesítését, vagy a nem elegendő számú iskolabuszokat. Eddig még egy diák sem kérte, hogy továbbra is online követhesse a tanórákat, de mivel vannak egészségügyi problémával küzdő gyerekek, ők valószínűleg a későbbiekben kérvényezni fogják ezt – mondta az iskolaigazgató. A tanintézményben – szintén egészségügyi probléma miatt – egy tanár online tartja az óráit.

Országos adatok

Országszerte 10.198 oktatási intézmény kezdte hétfőn a második félévet a zöld, 6583 a sárga és 1051 a piros forgatókönyv szerint – tájékoztatott az oktatási minisztérium. Ugyanakkor 57 tanintézet infrastruktúrához köthető okokból folytatja online rendszerben az oktatást, a megyei tanfelügyelőség és a megyei vészhelyzeti bizottság jóváhagyásával. Az oktatási tárca közleménye értelmében 8101 tanuló és 1095 pedagógus kérte egészségügyi állapotára hivatkozva, hogy online vehessen részt a tanításban. Országos szinten 13 oktatási intézmény karantén alatt van, mutat még rá a tárca.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában