főépítészi hivatal

2021.02.25. 11:52

Uniós projektek Váradon a szecesszió népszerűsítésére

A nagyváradi polgármesteri hivatal főépítészi hivatala a tavaly uniós anyagi támogatást nyert a városban lévő szecessziós stílusban épült ingatlanok kiemelésére és népszerűsítésére a 2020-2022 között zajló, a Duna-régió szecessziós kulturális öröksége népszerűsítését célzó uniós pályázaton.

Az 1.827.119 euro összköltségvetésű programban a főépítészi hivatal projektjét is kiválasztották a 276 beérkezett projekt közül. Időközben már ki is írták a közbeszerzést a megvalósításra: a nyertes az Optimeast Europe cég lett, mely 132 ezer lejért (áfa nélkül) vállalta el a projekt menedzselését. A főépítészi hivatal ennek a projektnek a keretében 257 ezer euró felett rendelkezik, mely összeg 85 százaléka uniós támogatás, 13 százaléka kormánytámogatás és két százalék az önrész.

Az elképzelések szerint ebből az összegből egy a belvárosra vonatkozó mobilitási tanulmányt készítenek, elkészítik egy belvárosi tér átalakításának a megvalsíthatósági tervét, valamint egy nyári iskolát is szerveznek rangos európai építészek részvételével, ugyanakkor továbbképzést is tartanak idegenvezetők számára, valamint ennek a projektnek a keretében idén és jövőre megtartják Nagyváradon a Szecesszió Világnapját.

Egyébként a Nagyváradi Városi Múzeum is részese ennek a projektnek, mely szintén uniós pályázaton nyert anyagi támogatást: a 98 ezer euró összköltségvetésű projekt keretében kiállításokat és oktatási eseményeket szervez a váradi szecesszió népszerűsítése jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában