Leszámolás?

2021.02.01. 09:40

Újra terítéken a váradi városi múzeum ügye

Leszámolás jellege van annak, hogy az elmúlt hétvégén Angela Lupșea, a Nagyváradi Városi Múzeum Kulturális Komplexum igazgatónője kiértékelte és nagyrészt elégtelennek minősítette annak a négy múzeumi munkatársnak a tevékenységét, akik feljelentették őt a Korrupcióellenes Igazgatóságon.

Pap István

A pénteki Nagyváradi Helyi Tanácsülés végén Emilian Pavel szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos hozta szóba a nagyváradi városi múzeum ügyét. Megemlítette, hogy nagyon nagy az elégedetlenség a munkatársak körében Angela Lupșea igazgatónő tevékenységével szemben, aki ellen ráadásul egy részük feljelentést is tett a Korrupcióellenes Igazgatóságon. Pavel kijelentette, hogy nagyon súlyos vádakat fogalmaztak meg a feljelentők, akik közül hármat éppen aznapra, azaz péntekre rendelt maga elé Lupșea, hogy úgymond kiértékelje a munkájukat. Pavel elárulta, hogy a „lázadók” közül az egyik elégséges, a másik kettő elégtelen minősítést kapott, és a tevékenységük értékeléséről még csak dokumentumot sem kaptak. Pavel megjegyezte: Lupșeának nincs is megfelelő képesítése ahhoz, hogy a múzeumigazgatói tisztséget betöltse, illetve feltette a kérdést, hogy egyáltalán milyen döntés, eljárás alapján tölti be ezt a munkakört, és kíváncsi volt arra is, hogy mikor fogják ismét megrendezni az igazgatói tisztségre korábban már kiírt és lebonyolított, de érvénytelenített versenyvizsgát. Azt javasolta továbbá, hogy az önkormányzat alakítson vizsgálóbizottságot a városi múzeumnál történtek feltárására.

Lesz versenyvizsga

Florin Birta polgármester meglehetősen élesen reagált Pavel felvetésére: „látom, ön hozzá van szokva a parlamenti vizsgálóbizottságokhoz, mert a parlamentben szoktak ilyeneket létrehozni, hogy eljelentéktelenítsék az igazságszolgáltatást.” Majd kifejtette, hogy az illetékes hatóságok vizsgálják a múzeumban történteket, hiszen van egy ilyen irányú beadvány. „Mi mindenben támogatjuk az illetékes joghatóságot, hogy elvégezze a vizsgálatokat, és ha megállapít bármiféle szabálytalanságot, akkor a bűnösök viselni fogják tettük következményeit – fogalmazott, majd bejelentette, hogy már elrendelte új versenyvizsga szervezését a múzeumigazgatói tisztségre, és hamarosan meg is hirdetik a versenyt.

Mint arról beszámoltunk, a nagyváradi városi múzeum öt munkatársa a Korrupcióellenes Igazgatóságnál jelentette fel Angela Lupșeát, a Nagyváradi Városi Múzeum Kulturális Komplexum igazgatóját. Időközben a beadvány egyik aláírója, Imre Zoltán otthagyta az intézményt, a másik négy aláírót pedig a hétvégén rendelte maga elé az igazgatónő. Mint azt Augustin Țărăutól, az egyik érintettől megtudtuk, Cristina Pușcas muzeográfus, Cristian Negru könyvtáros és az ő tevékenységét pénteken délelőtt értékelte ki az igazgatónő és Ioan Ciorba aligazgató. Ő maga és Negru elégtelen, Cristina Pușcas elégséges minősítést kaptak. Hozzátette, hogy a negyedik kiszemelt, Dumitru Noane szombaton kapta meg a maga elégtelen minősítését. Kérdésünkre válaszolva Augustin Țărău elmondta, hogy a munkatársak tevékenységének a kiértékelése az év végén vagy az év elején történik az elfogadott munkaterv alapján, csakhogy ezúttal az igazgatónő nem vette figyelembe a munkatervet, hanem önkényes szempontok alapján adott osztályzatokat nekik. Hozzátette, hogy az értékelést rögzítő dokumentumból nem kaptak példányt, így formálisan nem is tudnak fellebbezni ellene. „Ezekkel az értékelésekkel az igazgatónő most kérheti a helyi tanácstól az elbocsátásunkat, vagy a munkahelyünk megszüntetését” – fogalmazott, majd elárulta, hogy mindenképpen óvást emelnek az értékelés ellen, „és küldünk egy levelet a polgármesternek is, aki eddig úgyis mindig azt nyilatkozta, hogy nem tud semmit. Az igazgatónőnek tizenöt napon belül válaszolnia kell a beadványunkra, aztán bírósághoz fordulunk”zárta szavait Țărău. Kerestük telefonon Angela Lupșeát is, akit cikkünk megírásáig nem sikerült elérnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában