Megújulás

2021.02.13. 09:41

Három fa: újra teljes pompájában látható a mozaikmű

Forrás: Alexandru Nițescu

Sok nagyváradit töltött el felháborodással kevert aggodalom annak láttán a tavaly, hogy az egykori Patria mozi átépítése során durván letörték az épület szép mozaik homlokzatát, Jovián György képzőművész 1982-ben készült alkotását. Jó hírnek számított viszont, hogy a kivitelezők az eredeti tervek alapján, a mester jóváhagyásával újra kellett építsék a Három fa című mozaikművet. Ez mostanra készült el, az alkotás ismét teljes pompájában látható az épület homlokzatán. Az épület átépítésének tervezője, Krizmanics László azzal a feltétellel vállalta ugyanis a munkát, hogy a mozaikot is restaurálják, de a kivitelező cég is csak ezzel a feltétellel kapta meg az építkezési engedélyt – tudtuk meg tavaly ősszel a szerkesztőségünknek nyilatkozó Jovián Györgytől.

Az eredeti, 350 négyzetméteres művet, mely több helyen is sérült volt már, tavaly márciusban bontották le, a helyreállítási munkával pedig mostanra készültek el.

Az épület továbbra is építkezési területnek minősül, jelenlegi tulajdonosa pedig bevásárlóközpontot szeretne, és fog is alakítani belőle, Patria Shopping név alatt. A munkálatokat eredetileg már 2018 nyarán le kellett volna zárják, azóta viszont kérték az építkezési engedély meghosszabbítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában