Beruházások

2021.02.03. 11:00

Több uniós projekt kezdődik, illetve fejeződik be az idén

A nagyváradi önkormányzat harminc millió euró értékben fejezett be beruházásokat 2020-ban európai uniós finanszírozásból. Negyvenhét uniós projekt megvalósítása jelenleg is zajlik, ez utóbbiak összértéke 306 millió euró.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzat is ki akarta venni a részét a járvány elleni védekezésből, ezért uniós pénzforrásokra pályázva valósított meg különböző egészségügyi projekteket, mondta hétfői sajtótájékoztatóján Marius Moș, a váradi polgármesteri hivatal Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsment Igazgatóságának a vezetője. Az egyik ilyen projekt keretében 8,2 millió euróból gyógyászati és egészségügyi eszközöket szereztek be a megyei és a városi kórházaknak, ugyanakkor támogatást nyertek mindkét kórház hőszigetelés-rehabilitációjára is. A megyei kórháznál már el is kezdődött ez a 7,6 millió euró értékű munkálat, a városi kórháznál azonban még nem, ugyanis mint tudvalevő, ez a létesítmény kezeli a megyében a koronavírusos fertőzötteket, ezért a felújítási munkával várnak addig, amíg vége nem lesz a járványnak. Ez utóbbi egyébként 8 millió eurós beruházás lesz. A megyei kórháznál nagyjából már felépült az új sürgősségi egység és rendelő 9,3 millió euróból, és ott a jövőben elkezdik építeni a parkolóházat is. Jelenleg ennek az elképzelésnek a műszaki terve készül. Ugyancsak az egészségügyi projektekhez kell sorolni a váradi iskolák felszerelését járványvédelmi eszközökkel. Ez a 2,8 millió eurós projekt jelenleg elbírálás alatt áll.

Infrastruktúra

Az idén kezdődik el a nagypiac környéki aluljáró-rendszer építése. A két részre bontott beruházás kisebbik, 8,5 millió eurós tenderére már beérkeztek az ajánlatok, ezeket most tanulmányozzák, a nagyobbik, 25 millió eurós beruházásnak a kivitelezésére pedig ebben a hónapban hirdetnek közbeszerzési eljárást. Nagyváradon a városi mobilitás másik jelentős eleme gyalogos övezetek kialakítása a belvárosban. Ezek közül is az egyik legnagyobb projekt a Bémer (Ferdinand) tér felújítása, illetve átalakítása. A 4,3 millió eurós összköltségvetésű beruházás várhatóan idén tavasszal elkészül, itt ugyanis a munkálatoknak a nyolcvan százalékával már végeztek, magyarázta Moș. Elkészült a Sebes-Körös bal partjának rendezése a Szent László és a Centenáriumi híd közötti szakaszon, ahol sétányt is kiépítettek, továbbá hetven százalékban végeztek a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca sétánnyá való átalakítási munkálataival. Előbbi költségvetése 2,4, utóbbié kétmillió euró. Ugyancsak kétmillió euróba kerül az Ezredévi emléktér (Libertății) gyalogos övezetté való átalakítása, ez a beruházás ötven százalékban készült el. Marius Moș elmondta, egy kis késésben van a három lakótelepi tér kialakítása: a Magnólia tér, az Őssi és Szőllős lakónegyedben kialakítandó terek összköltségvetése 7 millió euró, a közbeszerzési eljárás folyamatban van.

Energiahatékonyság

Marius Moș bejelentette, hogy az idén elkezdődik a nagyváradi fűtéshálózat felújításának harmadik szakasza, melynek költségvetése 32 millió euró. Ez azért vált lehetővé, magyarázta az igazgató, mert sokkal hamarabb befejezték a második etapot, így a 2020-ban lezárult uniós költségvetési ciklusban sikerült benyújtani az újabb projektet. A pályázat nyert, jelenleg a kivitelezési ajánlatokat bírálják el. Emellett a város a Termoficare nevű programból is nyert finanszírozást egy új kazán beszerzésére a váradi hőerőműhöz. Az igazgató említést tett a városban lévő tömbházak hőszigetelés-rehabilitációs programjáról is. Ez a beruházás hatmillió eurót emészt fel, tizenegy tömbház hőszigetelése jelenleg is zajlik, harminchárom munkálatait pedig ismét meg kellett hirdetni, mert eddig nem jelentkeztek kivitelezők. Az igazgató kifejezte reményét, hogy már az idén elkezdődik a termálvizes fűtési hálózat kiépítése Szőllős lakónegyedben, melyre már megvan a 18 millió eurós finanszírozási szerződés, illetve már meghirdették a közbeszerzési eljárást. A tervek szerint az épülő sportcsarnokot is hévízzel fűtik majd. Hozzátette, hogy 750 ezer euróból a város minden részében elektromos autótöltőket fognak kihelyezni.

Egyéb projektek

Az oktatási infrastruktúra fejlesztésére 18 millió eurót fordítottak a tavaly, a különböző iskolák és óvodák felújítása jelenleg is zajlik. Átalakítják a leégett nagypiac felújítására vonatkozó műszaki tervet. Moș elmondta, hogy ezzel mihamarabb végezni akarnak, hogy meghirdethessék a közbeszerzési eljárást, és az idén meg is kezdődhessen a munkálat. A Nagyváradi Egyetemmel közösen uniós finanszírozásból épül egy műszaki tudásközpont. A 6,5 millió eurós beruházás műszaki tervét készítik most elő közbeszerzésre. Az idei tervek között szerepel az egykori ideggyógyászat épületének átalakítása irodaházzá, itt a számítástechnikai szektorban tevékenykedő cégek kapnak majd helyet. A 3,4 millió eurós projekt megvalósítása már meg is kezdődött. A kulturális beruházások sorát gyarapítja a Darvas-ház felújítása és a szabadkőművesség múzeumának kialakítása mellett a nagyváradi vár Bethlen-bástyájának a felújítása. Ez a beruházás 2,2 millió euróba kerül, a munkálatok 75 százaléka már elkészült. Kérdésünkre válaszolva Marius Moș elmondta, hogy már keresik a finanszírozási lehetőségeket, hogy a vár még fel nem újított bástyáit is rehabilitálják. Elmondta, hogy szintén uniós forrásokból digitalizálják az önkormányzat szolgáltatásait, ezt a célkitűzést egy 1,4 millió euró értékű projekt keretében valósítják meg. Megemlítette továbbá, hogy a városban öt zöldövezetet alakítottak ki uniós pénzből, ezeknek a beruházásoknak az összköltségvetése hétmillió euró volt.

Zárásképpen közölte, hogy az igazgatóság továbbra is ugyanolyan ütemben igyekszik lehívni az uniós pénzeket, mint tette azt eddig is, majd kérdésre válaszolva elmondta, hogy az igazgatóságon belül egy külön fejlesztési irodát hoztak létre, ahova átcsoportosítottak három embert, és további két személyt akarnak felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában