Védőoltás

2021.02.24. 09:32

Oltási kampány a tanügyben dolgozók számára

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség naponta figyelemmel követi az oktatást a megye iskoláiban a járványidőszak alatt, áll a tanfelügyelőség sajtóközleményében. A dokumentumból kiderül az is, hogy eddig megyénkben nyolc iskolából tíz diák kapta el az új koronavírust, továbbá 18 pedagógus, három kisegítő pedagógus, és további három (nem pedagógus) tanügyi alkalmazott betegedett meg az elmúlt időszakban. Emiatt jelenleg összesen 142 diák online oktatásban részesül, egy-egy online osztály működik a nagyváradi Onisifor Ghibu, az Ady Endre, az Orizont és a Iuliu Maniu görögkatolikus líceumban, három pedig a margittai Horváth János Elméleti Líceumban.

Ami a különböző járványvédelmi forgatókönyveket illeti, az első, zöld forgatókönyv szerint zajlik az oktatás 514 tanintézményben 42.353 tanulóval, a kettes számú, sárga forgatókönyv szerint oktatnak kétszáz tanintézményben, ahol összesen 26.207 diák az iskolában tanul, 21.489 pedig online oktatásban vesz részt. A harmadik, vörös forgatókönyv szerint egyetlen tanintézmény sem tevékenykedik Bihar megyében. Mindenesetre egészségügyi megfontolásból 476 diák és 41 tanár tanul, illetve oktat az internet segítségével.

Oltás

A tanfelügyelőség kitér arra is közleményében, hogy összesítették azokat a tanügyi dolgozókat, akik be akarják oltatni magukat a külön a számukra szervezendő oltási kampányban. Az 55 év alatti korosztályból összesen 1076 tanerő jelezte ez irányú szándékát, míg az 55 év felettiből 190 pedagógus szeretné megkapni a vakcinát. A kisegítő oktatói személyzet, valamint a nem oktatói személyzet körében az 55 év alattiak közül 313, az 55 év felettiek közül pedig 116 személy jelentkezett oltásra. Iskolatípusokra lebontva az óvodai oktatásban résztvevők közül összesen 278, az elemi oktatásban 288 tanító, a speciális oktatásban húsz tanerő, az általános iskolákban dolgozó pedagógusok közül 352 személy, a középiskolai tanárok közül 328, míg a kisegítő oktatói személyzet, illetve nem oktatói személyzet közül 247 személy akarja beoltatni magát.

Lehet választani

A közlemény tudatja is, hogy március 1–7. között fognak működni a megyében a tanügyi dolgozók beoltására kialakított központok. Az 55 év alattiakat AstraZeneca vakcinával oltják be a nagyváradi szülészeten, a belényesi sportcsarnokban és a margittai Octavian Goga Főgimnázium sporttermében, míg az 55 év felettiek Pfizer vakcinát kapnak a nagyváradi Gyermekvárosban. A megye iskoláinak igazgatói hétfőn videokonferencián vettek részt, melyen a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság képviselőitől megtudták többek között azt, hogy azok a pedagógusok, akik korábban már saját kezdeményezésre előjegyezték magukat oltásra, nem kell átiratkozzanak a március 1–7. között a pedagógusok számára tartandó oltási kampányba, hanem megkaphatják a vakcinát az eredeti program szerint. Azok, akik lemondanának az előjegyzésről, arra hivatkozva, hogy más oltóanyagot szeretnének választani, ezt megtehetik, de nyilván az általuk preferált oltóanyagot csak akkor kaphatják meg, amikor a választott hatóanyaggal történik az oltás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában