Beruházás

2021.02.02. 09:02

Lesz új sínpálya Váradon, de még mindig kérdéses, hogy ki fizeti a költségeket

Befejezik az idén Nagyváradon az új sínpályák lefektetését a város déli részén, csakhogy még mindig nem tudni, hogy a város vissza kell-e fizesse az erre a beruházásra elnyert uniós finanszírozást.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A közlekedés-fejlesztés tekintetében az egyik legfontosabb uniós finanszírozású beruházás Nagyváradon a villamossín-hálózat bővítése. Marius Moș, a Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsment Igazgatóságának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ezt a munkálatot már az idén be akarják fejezni, és át is akarják adni a forgalomnak.

Florin Birta váradi polgármester hozzátette, hogy február közepén az Electrica vállalat elkezdi a villamossín nyomvonalának útjában álló villanyoszlopok leszerelését a Nagyváradi Egyetem közelében, hogy azt követően folytatódhasson ott is a sínpálya kiépítése. Mint arról már több alkalommal is beszámoltunk, ennek a beruházásnak a menedzsment-hatósága pénzügyi korrekciót helyezett kilátásba, megtörténhet tehát, hogy a 12,5 millió euró összköltségvetésű beruházásra kapott teljes támogatást vissza kell fizesse a város.

A projekttel kapcsolatban az a kifogás, hogy az a cég készítette a műszaki terveket, amelyik korábban a nyertes megvalósíthatósági tanulmányt is. Kérdésünkre válaszolva Marius Moș elmondta, hogy nincs új fejlemény az ügyben, azaz még az elmúlt év elején kaptak értesítést arról, hogy lehet, vissza kell fizessék a támogatást, azt követően azonban semmiféle új dokumentum, tájékoztatás nem érkezett hozzájuk, ami ellen fellebbezni lehetne. Sőt, a városhoz továbbra is befolynak a beruházási támogatások, a legutóbbi kifizetést tavaly decemberben kapták meg. Ennek a munkálatnak egyébként már több mint a fele elkészült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában