ADP

2021.02.04. 10:11

Költözzön az erdőbe a váradi állatkert!

A nagyváradi önkormányzat stadionépítési elképzelései azt feltételezik, hogy el kell költöztetni jelenlegi helyszínéről a nagyváradi állatkertet. A közterület-fenntartó igazgatója szerint a legalkalmasabb helyszín egy erdős terület lenne.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Közterület-Fenntartó Zrt. kezelésében van a Nagyváradi Állatkert is, melynek tevékenységére negatív hatással volt 2020-ban a koronavírus-járvány. A létesítmény két hónapig be volt zárva, emiatt mindössze 91.069 látogatója volt a tavaly, miközben 2019-ben 130.273 személy látogatott el ide. 2020-ban háromszáz cserjét ültettek el az állatkertben, és a korábban már megszokott események bonyolítása mellett bevezették „Az állatok karácsonya” elnevezésű programot is. Liviu Andrica, az ADP vezetőjének tegnapi sajtótájékoztatóján szóba került az állatkert elköltöztetése is, hiszen mint arról már többször írtunk is, a nagyváradi önkormányzat abban az övezetben készül új labdarúgó stadiont építeni, ahol az állatkert is van, ráadásul a tervek szerint el is kel majd költöztetni a létesítményt, ha valóban megépül a focipálya. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva Liviu Andrica elmondta, hogy ő mindenképpen egy erdős területre költöztetné a nagyváradi állatkertet. Elmondása szerint a hegyközszáldobágyi erdő lenne erre a legalkalmasabb helyszín, csakhogy az erdőnek a város felőli része Bihar község tulajdonában van, és a várostól távolabb eső rész a váradi önkormányzaté. Erre a problémára a megoldást a területcsere jelentené, tette hozzá. Ha ez a helyszín nem jön össze, akkor is mindenképpen abban az övezetben, Hegyközpályi felé kellene területet keresni a létesítménynek, vélekedett Andrica, aki bevallotta, hogy a nyíregyházi állatkertet vette mintául saját elképzelésének a kialakításakor. A nyíregyházi állatkert mellett hotelek, kalandpark és strand is van, valami hasonló komplexumot kellene létesíteni Nagyváradon is, jegyezte meg.

Az igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a Grivei utca kutyamenhelyre 2020-ban 383 kutya került, 2019-ben ez a szám 429 volt. A tavaly befogadott kutyák közül 282 ebet sikerült örökbe adni, egy évvel korábban 328 menhelyi kutya talált új gazdára. Továbbá a tavaly 21 elveszett kutya gazdája lelt rá házi kedvencére a menhelyen, míg egy évvel korábban 36 elkóborolt ebet vitt haza a saját gazdája a menhelyről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában