felújítás

2021.02.11. 08:55

Június végére megújul a nagyváradi városháza

Várhatóan májusban készülnek el a váradi városháza nagytermének belső felújításával, a teljes munkálat pedig június végére fejeződik be.

Pap István

Javában zajlanak a felújítási munkálatok a nagyváradi városháza külső és belső részében. A homlokzatfelújítás immár nyolcvan százalékban elkészült, a belső felújításoknak pedig a negyven százalékával lettek meg mindez idáig. A belső munkálatok az épület legreprezentatívabb részében, azaz a főbejárati előcsarnokban, a kis és nagy gyűlésteremben, a polgármesteri és alpolgármesteri, a főjegyzői irodákban és az ezekhez közeli termekben zajlanak.

Jelenleg a leglátványosabb munkálat a nagyteremben folyik, ahol leengedték a hatalmas, 2,5 tonna súlyú, két méter magas és hozzávetőleg négy méter átmérőjű kandelábert, és elkezdték annak restaurálását az Euras cég munkatársai. Sava Annamária, a Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság szolgálatvezetője, a felújítási munkálatok koordinátora lapunknak elmondta, hogy a leengedett kandeláber köré ledes égősort szereltek fel, hogy a restaurátorok minél jobban lássanak. Hozzátette, hogy a világítótestet teljesen megtisztítják és felújítják, ugyanis meglehetősen rossz állapotban volt már. Elárulta, hogy egyes elemeit korábban vékony drótokkal fogták össze. A megtisztítás és a karbantartási munkálatok után a felújított világítótestet aranyozott fóliával vonják be.

De megújul maga a díszterem is: a terem fölötti kupolát korábban már megerősítették, és most újítják meg a plafont, továbbá megtisztítják, újravakolják a falakat, restaurálják a faldíszítéseket, mindemellett természetesen megújul a fűtési rendszer, az elektromos hálózat és a szellőztető rendszer is, és kicserélik a nem fából készült nyílászárókat. Időközben meghirdették a közbeszerzési eljárást a nagyterem bútorzatának beszerzésére.

 

Sava Annamária elmondása szerint április végére, május elejére teljesen elkészül a nagyterem felújítása, csakúgy, mint a városháza Szent László tér felőli szárnyának a munkálatai is: ez utóbbi részben megújul a kis gyűlésterem és annak előcsarnoka, Florin Birta polgármesteri irodája és az ahhoz kapcsolódó termek. Jelenleg dolgoznak a nagyterem másik oldalán, azaz a Sebes-Körös felőli szárnyon is. Ilie Bolojan volt polgármester irodájában már lehelyezték a parkettet, az ablakokat kicserélték, a régi ajtókat lecsiszolták és lefestették. Itt a jövőben is lesz iroda, viszont kis kiállítóteret is kialakítanak, melyet csoportok látogathatnak majd előzetes bejelentkezés alapján. Megtudtuk azt is, hogy a főjegyzői iroda modernizálása is zajlik, és már befejezték a 117. számú terem felújítását. A főbejárat nyílászáróit restaurálják, a nagy előcsarnokban már lehelyezték a mozaikpadlózatot, a főlépcsőt lecsiszolták.

A tetőtér új formát kap, mindkét oldalon rézből lesz a tető, jelenleg a déli oldalon dolgoznak, illetve folyik a déli külső homlokzatnak a felújítása. A torony homlokzata már megújult, hamarosan leszerelik az állványzatot. Már felszerelték az óra új számlapját, magát az óraszerkezetet később szerelik be. A szakember elmondása szerint június végére teljesen befejeződnek a felújítási munkálatok. A kivitelező az Euras cég, mely 14.842.272 lejből (áfa nélkül) végzi el ezt a munkát. A tervek szerint a városháza reprezentatív részét, azaz a főbejáratot és a főlépcsőt, a fő emeleti folyosót, továbbá a dísztermet, a kis gyűléstermet és a polgármesteri tanácsadóknak jelenleg helyet biztosító termet a nagyközönség számára is elérhetővé teszik, és a turisták is látogathatják majd.

Fotók: Alexandru Nițescu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában