Beruházások

2021.02.05. 08:24

Folytatódik a műemléképületek felújítása Nagyváradon

Nagyváradon az idén is több jelentős és értékes műemléképület felújítása kezdődik el, ugyanakkor idén nyáron befejezik a városháza külső és belső rehabilitációját.

Pap István

A Nagyváradi Ingatlankezelő igazgatóság tavalyi tevékenységéről tartott beszámolót tegnap Lucian Popa igazgató, aki az általa vezetett intézmény elkészült, folyamatban lévő, illetve tervbe vett beruházásairól is beszélt. Szót ejtett a sport- és szabadidős létesítményeknél történt befektetésekről. Ebben a vonatkozásban kiemelte az Antonio Alexe Sportcsarnok világítási rendszerének a teljes cseréjét: a létesítmény 33 ezer lejből led-égős világítást kapott, így most már megfelel az európai kosárlabda-szabványoknak. Elmondta azt is, hogy a Bodola Gyula Stadionnál felújították a műfüves edzőpályát, és már elbírálás alatt állnak a Kolozsvári úti Motorul pálya felújítására benyújtott pályázatok, tavasszal ott már el is kezdődhet a munka. Az olimpiai úszómedence 14 millió lejből teljesen megújul: a tetőzettől kezdve a medencén és a vízkezelő rendszeren át az öltözőkig mindent modernizálnak. A nagyváradi önkormányzat 16,4 millió lejjel járult hozzá a tavaly az új, ötezer férőhelyes sportcsarnok építéséhez, ami az összköltségvetésnek mintegy 16–20 százaléka. Az elkészült létesítményt várhatóan nyár végén adja át használatba az Országos Befektetési Vállalat, tudtuk meg.

Az egyéb beruházások között említette Lucian Popa a Ion Bogdan 13. szám alatti ingatlan felújítását. Az igazgató kifejtette, hogy a Mezőgazdasági Minisztériummal történt megegyezés értelmében a szaktárca a városnak ad át bizonyos területeket, amiért cserébe megkapja az 1,3 millió lejből felújított ingatlant, amelybe a növényegészségi ügynökség költözik majd be.

Belváros

Az elmúlt évben számos belvárosi ingatlan felújítása fejeződött be, illetve kezdődött meg. Ezek a felújítások összesen 31,2 millió lejbe kerülnek. Kétségtelenül a legnagyobb munkálat ebben a vonatkozásban a nagyváradi városháza felújítása, melynek költségvetése 17,6 millió lej. Ezt a beruházást Lucian Popa elmondása szerint még idén nyáron befejezik. Jelenleg a főbejárati előcsarnokban, a díszteremben, a kis ülésteremben, illetve a polgármesteri irodában zajlanak a munkálatok. Tavaly elkészült a görögkatolikus püspöki palota külső homlokzatfelújítása és a hangulatvilágítás kiépítése, ez 2,1 millió lejbe került, emellett további hét belvárosi ingatlan újult meg. Lucian Popa hozzátette, hogy folytatódik a belvárosban az értékes ingatlanok felújítási programja. A várhatóan idén elkezdődő munkálatok közül kiemelte az Ullmann-palota, a Füchsl-palota, valamint a két Adorján ház rehabilitációját, a görögkatolikus püspöki palota belső tereinek helyrehozatalát, illetve tervezik további huszonnégy ingatlan felújítását. Mindezeknek a beruházásoknak a becsült összköltségvetése valamivel több, mint harminc millió lej.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában