Évforduló

2021.02.23. 11:15

Esti dicséretet tartottak Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére

Boldog Bogdánffy Szilárd születésének 110. évfordulóján, február 21-én a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet (vesperást) végeztek a nagyváradi székesegyházban. Az egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérték, és együtt imádkoztak az ő szentté avatásáért. A szertartás végén Böcskei László megyés püspök átadta a 2012-ben alapított, A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérmet.

Ciucur Losonczi Antonius

Homíliájában Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: az Úrjézus nyilvános működésének kezdeténél találjuk azt a történetet, mely a nagyböjt első vasárnapjának az evangéliuma. Krisztus Urunk megkísértésének a jelenete nem csupán a rosszra való csábítás valóságáról szól, sokkal inkább azt a kettősséget állítja elénk, mely meghatározza ennek a világnak és a benne élő embernek az életét, fejlődését és kibontakozását a végső cél felé. Ott van előttünk a jó és a rossz valósága, amelyek közötti állandó feszültségben mindig döntenünk kell, vállalva ezzel azt az utat, melytől céljaink elérését remélhetjük.

A jó a legfőbb ajándék, melynek forrása hitünk szerint maga az Isten, aki a legmélyebb vágyainkat a boldogság felé ki tudja teljesíteni. Ezért küldetésünknek kell tekintsük a jónak megtalálását és megosztását abban a környezetben, ahová helyezett bennünket Isten azért, hogy visszatükrözői legyünk az ő kifogyhatatlan boldogságának. Ez fedezhető fel annak az embernek az életében, aki felismeri hivatását, és akár áldozatok árán is sikerül átengedni magát Isten tervének.

A másik oldalon pedig ott van az, amit rossznak nevezünk, mert nem az Isten szerinti célok szolgálatára hív. Beárnyékolja az embert felszabadító fényt és megbénítja az egész világ boldogságát tápláló erőt. Tagadja és elveti a teremtés szépségét, és végső soron lealacsonyítja az ember kiválóságát, hogy mulandó célok rabjaivá váljunk egy olyan világban, ahol nem tudunk otthonra lelni, mert nem érezzük azt, hogy részei vagyunk Isten csodálatos teremtésének.

A feszültségekkel teli világban nekünk is fel kell vennünk a harcot. A lehúzó és megtévesztő erőkkel szemben az egymást elfogadó és felemelő erények gyakorlásában kell jeleskednünk, ha szükséges, a mindennapi áldozatvállalásunk felajánlásával is. A hűségre hívó és tanító Bogdánffy Szilárd püspök boldoggá avatása pedig azt jelzi, hogy hatékony közbenjárónk van az égben az ő személyében azért, mert mi is törékenyek és gyengék vagyunk. A jó és a rossz közötti feszültségben élünk, megtapasztalva döntéseink súlyát, kockázatát, de egyben lehetőségeit is, hogy helyre tegyünk vagy véglegesen elrontsunk valamit. És azért is, mert az ideológiák kereszttüzében nekünk is szükségünk van a lélek erejére, hogy kiállásunk Isten ügyét szolgálja, és megtanuljunk áldozatot hozni egymásért, közösségeinkért, az egész világért – hangsúlyozta a váradi egyházmegye elöljárója.

A hit szolgálatában nevet viselő egyházmegyei érdemérmet 2012-ben alapította Böcskei László megyés püspök, és minden év február 21-én, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján, ennek ezüst változata olyan egyházhű személynek kerül átadásra ünnepélyes esti dicséret keretében, aki hosszú ideig tartó – sok év vagy évtized – szolgálat, hűséges kiállás, áldozatos magatartás vagy példaadó tanúságtétel által kitűnt a közösség hitéletében, mások elismerését is elnyerve az evangélium alázatos hirdetőjének bizonyult. Az erre kinevezett bizottság 2021. február 16-i ülésén az idei kitüntetést a nagyvárad-újvárosi plébánia hívének, Lakó Eszternek ítélte oda.

A kitüntetést igazoló dokumentumot dr. Kovács F. Zsolt irodaigazgató olvasta fel. Pék Sándor esperes-plébános úgy jellemezte a jelöltet, mint a város vezető szociális köreiben köztiszteletnek örvendő személyt, aki hosszú évekig gyakorolta a szeretetszolgálatot. Lakó Eszter meghatározó tagja a plébánia szeretetszolgálat csoportjának, amely a járványhelyzetben is töretlenül és odaadással, fokozott figyelemmel gyakorolta tevékenységét. A Szent László plébánia egyháztanácsának is tagja volt, vallásos személy, aki minden vasárnap, és gyakran hétköznap is eljár a szentmisékre, rendszeres szentségi életet él. Előrehaladott kora ellenére, sokszor testi erejének határait feszegetve szervezi a szegények szolgálatát a plébánia területén, az egész városban, sőt az egyházmegye más szociális intézményeiben is – hangzott el a méltatásban.

A hit önmagában, tettek nélkül, halott. Ápolni kell a hitet, védeni és tanúságot tenni róla az önkéntes munkán keresztül is, mert így tudunk előre haladni. A döntéseink tesznek azzá, amik vagyunk” – fogalmazott köszönőbeszében Lakó Eszter.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában