összegzés

2021.02.06. 16:40

Csak a temető gazdagította tavaly a közterület-fenntartót

A világjárvány miatt rendkívüli módon lecsökkent a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) által üzemeltetett akvapark, illetve az Őssi strand üzemeltetési ideje, ezért a vállalat számára a Rulikowski temető termelte a tavaly a profitot.

Pap István

Nehéz évet zárt a tavaly a Nagyváradi Közterület-Fenntartó Zrt., hiszen a világjárvány miatt több mint fél éven át zárva kellett tartani a nagyváradi akvaparkot és az Őssi strandot, ugyanakkor maximális kapacitáson üzemelt a Rulikowski temető. Ennek is tudható be az, hogy az ADP a nehézségek ellenére 5,6 millió lej profitot tudott termelni. A számadatokból kiderül, hogy tavaly 1894 temetés volt, ez 213-mal több, mint egy évvel korábban, amikor 1681 temetés volt a Rulikowski temetőben. Ugyanakkor nőtt a megkötött szerződések száma is: tavaly 4490 szerződést kötöttek a temetővel, míg 2019-ben ez a szám 3739 volt. Különböző beruházásokat is eszközöltek az elmúlt évben a létesítményben: vásároltak egy traktort, egy személyszállító autót, a temetőgondnokság épületében több ablakot alakítottak ki a temetések bejelentésére és megszervezésre, a sírhelyek koncesszióba adására, illetve külön információs ablakot is létrehoztak.

Liviu Andrica, a közterület-fenntartó igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy beszereztek egy belépést ellenőrző rendszert a temető bejáratához, és az idei évben is további beruházásokat terveznek: készül a temető kartográfiai felmérő programja, aminek segítségével miden egyes sírhely kikereshető lesz online térképen, illetve adatok is szerepelnek majd benne arról, hogy mely sírhelyekre van kifizetve a koncessziós díj, és melyekre nincs. További terv egy kolumbárium építése, ahova az elhamvasztottak földi maradványait tartalmazó urnákat lehet majd elhelyezni. Andrica kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a mintegy 75 hektáros Rulikowski temető területét nincs már mód bővíteni, ezért is indokolt egy kolumbárium építése. Hozzátette, hogy ezt az építményt a zsidó temető közvetlen közelében helyeznék el. Elmondta azt is, hogy egy új bejáratot építenek majd a temető Ceyrat utcai oldala felől, itt parkolóhelyeket is kialakítanak, illetve egy garázst is építenek a létesítményt kiszolgáló járművek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában