Ásatás

2021.02.26. 10:06

Bűncselekmény gyanúja is felmerülhet az ásatásnál

Nagyvárad polgármestere szerint nem volt szükséges előzetes régészeti feltárást végezni a vár előtti mélygarázs építési munkálatai előtt, de az érvényben lévő jogszabályok erről másképp rendelkeznek.

Pap István

Florin Birta polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a napokban beszélt a nagyváradi vár előtt zajló munkálatok tevékenykedő régészekkel, akik elmondták neki: mintegy harminc napra van szükségük ahhoz, hogy feltárják az ott talált leleteket, és jelentést írjanak róla. „Számunkra fontos a város történelme, ezért a jelentés alapján fogjuk meghozni a további döntéseket, addig is azon a környéken, ahol a leleteket találtuk, leálltunk a munkálatokkal, de az építkezés többi részén folytatódik a munka” – fogalmazott az elöljáró, kijelentve, hogy nem volt szükséges a munkálatok megkezdése előtt régészeti feltárásokat végezni ott. A helyi tanács tegnapi ülésének a végén Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos is szóba hozta az ügyet. Azt kérdezte Florin Birta polgármestertől, hogy hol van a régészeti tehermentesítő bizonylat, mert ilyen dokumentum nélkül nem lehet semmiféle munkálatot elvégezni régészeti lelőhelyeken. Válaszában Florin Birta azt mondta, hogy a hatályban lévő normatívák alapján zajlik a munka a mélygarázs építésénél, a munkálatok során több régészt is alkalmaztak, és csak az ő beleegyezésükkel folytatják a beruházást. Arra viszont nem válaszolt, hogy létezik-e a Szabó József által említett régészeti tehermentesítési bizonylat. Egyébiránt a 2000/43. számú, a régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó rendelet 25. cikkelye kimondja, hogy régészeti lelőhelyen zajló bármiféle munkálat bűncselekménynek minősül, ha nincs meg a szakemberek által kiállított régészeti tehermentesítési bizonylat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában