Tiltakozás

2021.02.17. 09:06

Az üdülési jegyek visszatartása miatt tüntettek a vendéglátósok

Mint ismeretes, a román kormány úgy döntött, idén nem osztja ki az üdülési jegyeket, tekintettel a járványhelyzetre, illetve arra, hogy a tavalyiak érvényességét is meghosszabbították. A döntés miatt azonban a vendéglátóipar tagjai országszerte tüntetéseket szerveztek. Míg Szentmártonban sokan összegyűltek, Nagyváradon nem volt látványos tiltakozás.

Pikó Stefánia

A félixfürdői és püspökfürdői vendéglátósok a szentmártoni polgármesteri hivatal előtt gyűltek össze kedd délben, összesen körülbelül 150-en, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az üdülési jegyek visszatartása, illetve a vendéglátóipar számára beígért állami támogatás késlekedése miatt. A helyszínen a SC Turism Felix, a fürdők turizmusáért felelős vállalat vezetője, Florin Serac is jelen volt, illetve több étterem, panzió, szálloda részéről is érkeztek tiltakozók. Cristian Laza, a község polgármestere elmondta, az ő javaslata volt a találkozó helyszíne, eredetileg ugyanis arról volt szó, hogy mindenki a maga szállodája/étterme előtt fog tüntetni.

A félixfürdői és püspökfürdői vendéglátósoknak sikerült tehát szép számban összegyűlniük, ez azonban nem mondható el a nagyváradiakról, akik közül sokan nem is tudtak arról, hogy mi készül. A városközpontban működő egyik kávézó tulajdonosa lapunknak elmondta, hallott arról, hogy szerveznek valamit a vendéglátósok, de nem sikerült semmilyen pontosabb információt szerezzen, azt sem tudta, hány órától lesz, és hol. Az internetes fórumokon a felhívás szerint mindenki a saját egysége előtt kellett volna tiltakozzon, és be kellett volna zárjon 12 és 12.30 között. A kávézó tulajdonosa azt mondta, három-négy órát is hajlandó lett volna erre szánni, ha idejében értesítik őket. „Szükségünk lenne egy vezetőre, mert sajnos csak úgy nem működik az összefogás” – fogalmazott. Bár első ránézésre nem úgy tűnik, hogy nagy lenne a baj, hiszen nyitva tarthatnak, a tulajdonos szerint már nem fogják sokáig bírni a jelenlegi körülmények között. Az alkalmazottak féltik állásaikat, a vendéglátósok pedig a teljes csődtől tartanak. A megkérdezettek legjava részt vett volna a tüntetésen, de akadt olyan is, aki nem bánja, hogy kimaradt. Annak ellenére, hogy a nagyváradi éttermek, néhány kivételével, nem zártak be, meglehetősen üresek voltak a déli órákban.

Kétségbeejtő kilátástalanság

„Elsősorban az üdülési jegyek visszatartása ellen tiltakozunk, ami komoly támogatást jelentene a gazdaság számára ebben a krízishelyzetben. Abban az esetben, ha nem léteztek volna efféle jegyek, épp most kellett volna bevezetni őket a gazdaság fellendítése érdekében. Ezeknek a megvonása rövid időn belül még több vendéglátóipari vállalkozás becsődöléséhez fog vezetni” – fogalmazott Dumitru Fechete, a President komplexum menedzsere, hozzátéve, hogy azt a pénzt, amit üdülési jegyekre költött volna az állam, így költheti munkanélküli segélyre. Véleménye szerint a kormány és a vendéglátóipar együttműködése, kommunikációja kifogástalanul működött a választásokig, közösen indítottak el a turizmust támogató projekteket, az üdülési jegyek idei felszámolásáról azonban már bármiféle előzetes tárgyalás nélkül döntöttek. Kiemelte, hogy a pénzügyminisztérium decemberi adatai szerint a tavalyi üdülési jegyek mindössze 18 százaléka maradt meg, az összes többit felhasználták, tehát az az érv sem állja meg a helyét, miszerint tavaly úgysem tudták felhasználni ezeket a polgárok. „Létre kell hozni egy párbeszédet. Azért tartunk most ott, ahol, mert a vendéglátóipar egyre kétségbeesettebb” – fogalmazott.

A tüntetésen kiderült, sokan hiteleket vettek fel, ezért nem mentek még csődbe, de most már lassan ezeket is vissza kell fizessék.

A Padiș hotel igazgatója, Mihai Ciobanu is megszólalt a szentmártoni tüntetésen, elmondva, hogy a vendégeik jelentős része ezekkel az üdülési jegyekkel érkezett hozzájuk. „Tüntetünk, mert sok ígéretet kaptunk, a pénz viszont máshová megy. (…) Fennállásunk óta először fordul elő, hogy vállalatunk veszteséges (eddig kétmillió lejjel). Az alkalmazottaink kényszerszabadságon vannak, teljes a kilátástalanság. Azt sem tudjuk, mikor nyithatunk meg újra. Reméljük, hogy áprilisban, de még az is lehet, hogy majd csak május elején” – fogalmazott.

Florin Serac, a Turism Felix igazgatója elárulta, a vállalat 730 alkalmazottja közül négyszázat kényszerszabadságra kellett küldeni, a vállalat bevételei pedig ötven százalékkal csökkentek az elmúlt évben. „Ez azt jelenti, hogy veszteséggel zártuk a 2020-as évet. Bankhitelt vettünk fel annak érdekében, hogy ki tudjuk fizetni az alkalmazottainkat. (…)” – fogalmazott. Véleménye szerint, ha rövid időn belül nem történik változás, és nem hoznak lépéseket a turizmus támogatásának érdekében, ők is csődöt mondanak. A vállalat által adminisztrált szállodák közül jelenleg három van nyitva, ötven százalékos befogadóképességgel. „Az üdülési jegyek eltörlése az utolsó pofon volt ahhoz, hogy a 0 bevétel alá zuhanjunk” – tette hozzá. Cristian Laza, Szentmárton polgármestere, aki ő maga is szállodaigazgató volt, állítja, hogy az önkormányzat számára sem idegen a probléma, hiszen bevételeik hatvan százalékát a turizmus teszi ki. A tüntetők szerint amennyiben a vendéglátás teljesen ellehetetlenül, a gond más gazdasági területeket is érinteni fog. „Amikor egy szálloda bezárul, az láncreakciót indít el” – fogalmazott Dan Vățean, a Perla szálloda vezetője.

„Reménykedni tilos”, „Az út végén”, „120.000 elbocsátott alkalmazott”, „12.000, csőd szélén álló vállalat”, „Egy év korlátozás, semmi kárpótlás” – ilyen és ehhez hasonló feliratokat lehetett látni a tüntetők tábláin Szentmártonban.

Nagyváradon a legtöbb vendéglátós nem tudott a tiltakozásról, de volt néhány étterem, akikhez eljutott a hír, így a Rivo, az Allegria, a Via 29, a Due Fratelli, a Rosecaş, a Mediterana is bezárt 12 és 12.30 óra között, az alkalmazottak pedig utcára vonultak, hogy ők is felhívják a figyelmet a válságra. A vállalkozók igyekeznek megőrizni a nyugalmat az alkalmazottak körében, akik folyamatosan az elbocsátástól tartanak, bár a legtöbb cégvezető arról ad tanúbizonyságot, hogy minden alkalmazotthoz ragaszkodik.

A vendéglátók szövetségének sajtóközleménye szerint a tavaly átlagban 120.000 eurós veszteség érte a vendéglátóipari egységeket, a 2019-ben számolt 400.000 alkalmazottból 2021-re maradt 280.000, a 40.000 egységből pedig 28 ezer, és a szám folyamatosan csökken.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában