Szelektív gyűjtés

2021.02.21. 19:18

Az AVE Bihor hat hónapos projektje máris kiemelkedő eredményeket hozott

A hulladékkezelő vállalat hat hónappal ezelőtt fogott bele egy olyan kiemelkedő hulladékgyűjtési projektbe, melyben nem kevesebb mint 250.000-en vettek részt és tanulták meg, hogyan kell öt frakcióban gyűjteni a hulladékot. A projekt sikeréről szerkesztőségünknek is beszámoltak.

Pikó Stefánia

A számok is azt mutatják, hogy a projekt jelentős eredményeket ért el ebben az időszakban: a keletkezett hulladék mennyisége több mint 35 százalékkal csökkent, míg a külön gyűjtött hulladék megduplázódott. „Egyre jobban működik a közös munka, azonban bizonyos területeken még mindig akad javítanivaló” – fogalmazott Kovács Zoltán, az Ave Bihor hulladékszállító vállalat igazgatója.

Tavaly szeptemberben, a világjárvány miatt egyébként is kihívásokkal teli időszakban indították el az ötfrakciós gyűjtést középpontba helyező projektet, melyre példaként szolgált a szalacsi és az alsókocsobai modell. A megye hat egységéből négyet nyert el az Ave Bihor, így ők lettek az ország nyugati részén a legnagyobb jelenléttel rendelkező hulladékszállító vállalat.

Az igazgatótól megtudtuk, a projekt kezdeti szakaszában jelentős befektetéseket eszközöltek annak érdekében, hogy megfelelő és elegendő felszerelés álljon rendelkezésükre. Beszereztek 43, euró 6-os teherautót, melyek segítségével megvalósulhatott az ötfrakciós gyűjtés és szállítás, illetve még 13-at vásároltak, melyekkel az átrakóállomásokról tudják elszállítani a hulladékot, zárt konténerekben. Mindemellett 200.000 hulladékgyűjtő edényt is beszereztek a háztartások számára, melyekkel az RFID-chipeknek köszönhetően, követni tudják, hogy kitől, hányszor szállítottak el szemetet. Amennyiben nem megfelelő a kukák tartalma, lehúzóst ragasztanak ezekre, melyekkel jelzik, hogy így nem szállíthatják el a hulladékot.

Az uniós támogatással megvalósult projekttel kapcsolatban fontos tudni azt is, hogy az ötfrakciós gyűjtésre nem pusztán elvi okokból van szükség, hanem azért, mert ezáltal hatalmas pénzbírságok kerülhetők el, melyeket az Európai Unió szab ki, amennyiben 2021-ben nem valósul meg legalább 60 százalékos arányban a szelektív gyűjtés.

Eredmények

„Hat hónap kemény munka után elmondhatjuk, hogy sikerült begyűjteni 11.500 tonna hulladékot, a keletkezett hulladék pontosan 36,25 százalékkal csökkent ezeken a területeken. Úgy gondolom, hogy ezek fantasztikus eredmények, tekintve, hogy erre mindössze hat hónapunk volt. Nagyon hálásak vagyunk mind a 250.000 ügyfelünknek ezért” – mondta Kovács Zoltán igazgató.

Hozzátette, hogy tevékenységeik annak ellenére is jó eredményeket mutatnak, hogy nem sikerült olyan szinten eljutni az ügyfelekhez, ahogy szerették volna, ugyanis terveik között szerepeltek tájékoztató kampányok is, melyeket nem sikerült megvalósítani a világjárvány okozta korlátozások miatt. „Mindezek tekintetében az ügyfeleink nyitottsága és közreműködése felülmúlta minden elképzelésünket” – fogalmazott.

További tervek

A projekt természetesen nem ért véget ezzel a hat hónappal, mely időszak tapasztalatok szerzésére is alkalmas volt. A vállalat számára kikörvonalazódtak azok az aspektusok, melyek korrigálásra szorulnak annak érdekében, hogy maximálisan megfeleljenek az ügyfelek elvárásainak. „Nem működött minden tökéletesen, nem sikerült mindenki elvárásainak eleget tegyünk, hibákat is elkövettünk, melyeket szeretnénk a jövőben kiküszöbölni” – jegyezte meg az igazgató.

Mostantól nagyobb hangsúlyt fektetnek a minél közvetlenebb kommunikáció létrehozására, az ügyfelek vagy akár érdeklődők a közösségi média felületein, Facebookon is elérhetik a vállalatot, kérdezhetnek vagy akár javaslatokat is tehetnek, ugyanígy telefonon és e-mailen keresztül is.

Mindemellett a vállalat jövőbeli tervei között az is szerepel, hogy amint a járvány ezt megengedi, találkozókat szervezzenek szintén a gördülékeny, közvetlen, könnyű kommunikáció és tájékoztatás céljából a vállalat szolgáltatásaival kapcsolatban, illetve az esetleges problémák, panaszok megoldása érdekében.

„A célunk ugyanaz: legyen tiszta a megyénk, a vizeink PET-palack mentesek, az erdőkben pedig legyen – hulladékmentesen – kellemes a séta a családdal” – emelte ki az igazgató. A vállalat olyan eljárásokat ültet gyakorlatba, melyek Európa legfejlettebb és leginkább környezetbarát országaiban is eredményesek. Mindezt kisebb léptékben, 2018-ban kezdték Szalacson, ahol a szelektív gyűjtés csekély 3 százalékos aránya azóta 66-ra nőtt.

„Érdemes belegondolni, hol tartanánk most, ha ez a tevékenység az egész megyében, vagy akár az egész országban zajlana. Talán nem is lenne lehetetlen a Zero Waste, a teljes hulladékmentesség elérése” – mutatott rá az Ave Bihor igazgatója.

A hulladékszállító vállalat tevékenységeit Facebook-oldalukon, az Ave Bihor-on kísérhetik figyelemmel, illetve weboldalukon: ave-bihor.ro.

Elérhetők telefonon, a 0359/404-848-as számon, illetve e-mailen keresztül, a következő címen: office@ave-bihor.ro.

(Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában