Jegyzet

2021.02.11. 19:16

Ali, a teve

Forrás: www.elephantgroup.dk

Tóth Ágnes

Írtam nemrég egy jegyzetet arról, hogy Koppenhágában alig fél éve nyílt meg az első nemzetközi Boldogság Múzeum, s azt, hogy a dánok ezzel a múzeummal is szeretnék igazolni, hogy ők a világ legboldogabb emberei. Persze akkor kissé irigykedtem, sőt jól megmosolyogtam őket, mert nehéz volt elhinnem, hogy vannak olyan országok, ahol boldog a nép. De mint a felmérésekből kiderült, nem hazudott a fáma. Egy évvel korábban pedig olyan híreket is közöltek Dániáról, amitől én is boldog lettem, pedig Romániában élek.

Akkor tudtam meg, hogy Mette Frederiksen dán miniszterelnök arról számolt be a parlamentnek, hogy kormánya döntése alapján megvásároltak négy elefántot és egy tevét. Erre azért került sor, mert számos más európai országhoz hasonlóan be akarják tiltani a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, és a négy utolsó ilyen elefántot – név szerint: Ramboline, Lara, Djunga és Jenny – Dánia megvette, hogy megfelelő nyugellátásban részesüljenek. Csakhogy kiderült, hogy a Rambolin nevű elefántnak van egy barátja: Ali, a teve, akitől nem lehet elszakítani, mert egyetlen lépést sem hajlandó nélküle tenni, s ha erőszakkal elválasztják tőle, súlyos lelki megrázkódtatás érné. Igazából ezért kellett a tevét is megvennie a dán kormánynak a négy elefánt mellé – magyarázta a miniszterelnök, egyre jobban küszködve az őszinte nevetéstől, ami a parlamenti tagokra is átragadt és csakúgy zengett a terem a nagykoalíciós hahotázástól.

Mivel egy boldog embernek humora is van, Frederiksen miniszterelnök nemcsak lelkesen fogadta a téma pártokon átívelő, konszenzusos kezelését, de külön megköszönte a bevándorlásellenes Dán Néppártnak, hogy nem riasztotta el őket a teve neve.

Bevallom, én is nagyon vidám lettem a hír hallatán, ám sajnálattal gondoltam arra, hogy a romániai parlamentben aligha fog hasonló bejelentés elhangzani az elkövetkező évszázadban. Sem a kiöregedett cirkuszi állatok megfelelő nyugállománya érdekében, sem az idős romániai állampolgárok jó életkörülményt biztosító nyugállományáért, de még a népesség hat százalékát kitevő, mintegy 1,2 millió magyar nemzeti kisebbség megmaradásáért sem. Pedig naponta tapasztaljuk, hogy az ország helyzete és politikája kész cirkusz.

Nyítóképen: Ramboline és Alihttps/ Forrás: www.elephantgroup.dk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában