Évértékelő

2021.02.15. 08:33

A világjárvány a helyi rendőrség életét is megnehezítette

„A világjárvány felforgatta a mi életünket is” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Cristian Beltechi, a Nagyváradi Helyi Rendőrség vezetője, aki az általa vezetett intézmény tavalyi tevékenységét értékelte.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

Mint fogalmazott, a járvány elleni védekezés jegyében a helyi rendőrség is a belügyminisztérium kötelékeibe tartozik, és a szokásos tevékenységei mellett a járványmegelőző intézkedéseket is ellenőriznie kell, ide tartozik főként a maszkhasználat és a házi elkülönítésben, illetve karanténban tartózkodók kontrollja. A bővülő feladatköröknek köszönhetően megnőtt a bírságok értéke is. Míg 2019-ben 3,7 millió lej volt ezek összértéke, addig a tavaly a pénzbüntetések összege megközelítette a négymillió lejt. A helyi rendőrség a tavaly 220 ezer büntetést rótt ki, ezek közé tartoznak a bírságok mellett a figyelmeztetések is, míg egy évvel korábban ez az adat 187.687 volt.

Járvány

Cristian Beltechi elmondta, hogy a szükségállapot bevezetése után az emberek nem nagyon akarták betartani a maszkhasználatra vonatkozó előírásokat, de amikor elkezdték kiróni a pénzbüntetéseket, belátták, hogy jobb, ha alkalmazkodnak a körülményekhez. Tudatta, hogy a szükségállapot idején 310 bírságot róttak ki 278 ezer lej összértékben, a vészhelyzet idején pedig 1446 büntetést adtak 296 ezer lej összértékben. A bírságok összértéke azért nőtt meg jelentős mértékben a korábbi évek adataihoz képest, mert nagyon magasak a büntetési tételek: a maszkviselés elmulasztása miatt 500–2500 lej közötti pénzbüntetés róható ki, míg a karantén elhagyása miatt 1000–5000 lej közötti bírságra számíthatnak a vétkesek.

Karantén

A házi elkülönítésben és a karanténban lévők ellenőrzése ugyanis külön fejtörést okozott a helyi rendőröknek. Az év végéig a helyi rendőrség 1352 személyt ellenőrzött, ez körülbelül hetvenet jelent naponta. Beltechi elmondta, hogy a karanténba és házi elkülönítésbe küldött emberek ellenőrzésére égető szükség volt, mert nagyon sokan nem tartották be az előírásokat. „Mi a megadott listák alapján kerestük fel az embereket, és sokakat nem találtunk otthon, de olyan is volt, hogy a házi elkülönítésben lévő illető kijött az erkélyre, és mellette megjelent négy másik személy, akik nem voltak rajta a listánkon” – mondta Beltechi, hozzátéve, hogy mindazokkal szemben, akik megszegték a karanténra vonatkozó előírásokat, büntetőjogi intézkedéseket foganatosítottak. Tudatta azt is, hogy az ő feladatuk volt a külföldről, főként a vörös zónákból Romániába hazaérkező polgárok elkísérése a megyehatárig. Az elmúlt év végéig a helyi rendőrség 1887 személyt kísért karanténba, illetve főként Kolozs és Szatmár megyék határáig, „hogy ne az állomásokon, vagy a lokálokban időzzenek” – fogalmazott az igazgató. Mindezek mellett a vendéglátóipari egységek, valamint a kijárási tilalom ellenőrzése is a helyi rendőrség ügykörébe tartozik, és mint elmondta, bár a vendéglátóipari egységek zöme betartja az előírásokat, hétvégenként legalább négy-öt esetben kell bárokat bezárásra felszólítani, mert nem tartják be a kötelező órarendet, illetve illegális magánpartikat számolnak fel. „De az országos rendőrség ennél sokkal több esetet feltár” – tette hozzá Beltechi.

Az új koronavírus természetesen a helyi rendőröket sem kerülte el, a hatvanhét fős állományból eddig nyolc személy kapta el a betegséget, egyébként már maga Beltechi is átesett a fertőzésen. „Nem tudom, hogy honnan, de én is elkaptam a vírust” – közölte. Összességében nagyon nehéz évnek értékelte 2020-at az igazgató, a sok új feladat mellett a munkatársakat szükségállapot idején nem lehetett szabadságra küldeni, és amúgy is kevesen vannak. Hozzátette, hogy most hirdetnek meg hét új helyi rendőri állást. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egy helyi rendőr átlagos nettó fizetése 3500 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában