Tudnivalók

2021.02.26. 13:08

A magyar állampolgársággal járó kedvezmények

Az előző részben arról írtunk, hogyan lehet megszerezni a magyar állampolgárságot. A mai részben azzal folytatjuk, hogy milyen kedvezmények illetik meg a magyar állampolgárokat. A honosítással, állampolgársággal kapcsolatos minden kérdésben, az alább felsorolt ügyekben is keressék bizalommal a tíz éve működő nagyváradi honosítási irodát, a Jean Calvin utca 1. szám alatt.

Választásokon való részvétel

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár is részt vehet a magyarországi parlamenti választásokon, a népszavazásokon és a nemzeti konzultációkon. A magyarországi lakcímmel is rendelkező magyar állampolgár, a fentieken kívül, részt vehet a helyhatósági választásokon (akár jelöltként is), a magyarországi lakcímének megfelelő választási körzetben. Abban az esetben, ha nem tud megjelenni a szavazáson a saját magyarországi lakcímének megfelelő választási körzetben (például ha budapesti a lakcíme), kérheti, hogy egy másik magyarországi körzetben szavazhasson (például Biharkeresztesen). A magyarországi szavazásokon való részvételhez mindenkinek regisztrálni kell a magyarországi névjegyzékbe, így a pl. Bihar megyében élő magyaroknak is regisztrálniuk kell. Miután honosítási irodánkban munkatársaink segítenek a regisztrációban és a kérelmezőt az anyaországi választási hatóságok felvették a névjegyzékbe, a Bihar megyében élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak majd a soron következő országgyűlési választáson.

Arra a címre fog érkezni majd a levélszavazatot tartalmazó boríték, amit a kérelmező a regisztrációkor megadott. Regisztrációhoz a lakcímkártyára és a romániai személyi igazolványra van szükség.

Anyasági támogatás

Minden magyar állampolgár újszülött gyermeke (édesanyja) egy egyszeri támogatásra jogosult, akkor is, ha például Bihar megyében él. A támogatás 64125 Ft (ikrek esetén 85500 Ft), ezt a támogatást a szülők a gyermek születésétől számított hat hónapon belül igényelhetik. A támogatás igénybevételéhez a következő magyar, illetve román okiratokra van szükség: a szülők Honosítási Okirata, lakcímkártyája, házasságlevele (ha házasok), a gyermek születési bizonyítványa és egy bankszámlaszámot (banki igazolást attól a banktól kell kérni ahol az édesanya bankszámlát nyitott) tartalmazó banki igazolás. Ezek alapján a nagyváradi honosítási irodában dolgozó munkatársunk kitölti az anyasági támogatás iránti kérelmet, amit a szülők a soron következő konzuli nap alkalmával adhatnak át a konzulátus munkatársainak nagyváradi székházunkban.

Babakötvény

Az anyasági támogatással együtt, ugyanazon iratok alapján lehet igényelni a Babakötvényt is, ennek értéke 42500 Ft. Ha a szülők igénylik, akkor Magyarország illetékes hatósága a Magyar Államkincstárnál életkezdési letéti számlát nyit a gyermek nevére, és elhelyezi rajta a fent említett támogatást. Ezt a pénzt nem lehet kivenni és nem lehet hozzátenni sem. Magyarország kormánya a kamatot tőkésíti évente. A számlán szereplő összeget csak a gyermek tudja kivenni és felhasználni, miután betöltötte a 18. életévét.

Start-számla nyitása

A Start-számla nem más, mint a szülők által a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla, amelyre át lehet utalni az életkezdési letéti számlán elhelyezett egyszeri életkezdési támogatást is. Erre a számlára a szülők, vagy más hozzátartozó is további összegeket fizethetnek be az évek során, amelyekre ugyanaz az előnyös kamatozás érvényes, mint az életkezdési támogatásra is. Start-számlát nemcsak a hat hónapnál fiatalabb csecsemők részére lehet nyitni, hanem bármely kiskorú gyermek részére. Ezt a támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet csak igényelni. A számlán szereplő összeget szintén a gyermek tudja felhasználni a 18. életévének betöltése után. Ha valaki például 17 évesen nyit ilyen számlát, akkor ő legkorábban három év után használhatja fel a számlán szereplő összeget.

Útlevél, személyi igazolvány

A felsorolt kedvezményeken kívül minden magyar állampolgár igényelhet magyarországi útlevelet, illetve magyarországi személyi igazolványt, abban az esetben is, ha a lakcíme nem magyarországi. A fentebb felsorolt kedvezményekről, illetve más kedvezményekről (pl. Szülőföldön magyarul támogatás, Magyar Igazolvány, stb.) nagyváradi irodánkban érdeklődhet, ahol minden szükséges kérvény kitöltésében segítenek kollégáink.

(közlemény)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában