növekvő tendencia

2021.01.14. 14:08

Világszerte megnövekedett a válások száma – a járvány lehet az egyik ok

Növekvő tendenciát mutatnak a válóperes esetek világszerte, a párkapcsolati szakértők és ügyvédek szerint pedig ez részben a járványnak tudható be.

Pikó Stefánia

Számos olyan statisztika jelent már meg a világ minden tájáról, ügyvédi irodáktól, ingyenes tanácsadást nyújtó szervezetektől, melyekből kilátszik: a járvány kitörése óta megnövekedett a válások száma. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a helyzet közvetlenebb környezetünkben, ezért felkerestük Szatmári Sándor Ferenc ügyvédet, aki mindig szívesen válaszol kérdéseinkre.

A Margittán és Nagyváradon is praktizáló ügyvédtől megtudtuk, 2020-ban összességében jóval több válóperes esete volt, mint 2019-ben. Pontos számadatokkal nem tudott szolgálni, de becslése szerint kétszer-háromszor annyian jelentkeztek nála. Hozzátette, hogy válaszai nem biztos, hogy a legrelevánsabbak, ugyanis ő még csak néhány éve kezdett el ügyvédként tevékenykedni, az esetek megszaporodásához pedig az is hozzájárulhatott, hogy többen hallottak róla, tehát szélesedett az elérés.

A külföldi beszámolókban arról is írnak, hogy leginkább a fiatalabb párok válnak el, azok, akik néhány éve vannak együtt, a hosszabb ideje együtt élők pedig jellemzően ritkábban válnak. Az ügyvéd elmondta, ezt ő is így tapasztalja – kliensei között javarészt 40 alatti párok vannak, és csak nagyon kevesen vannak 40 fölöttiek.

Azt is megtudtuk, hogy talán még sokkal több válóperes ügy volna, ha az embereknek lenne pénzük. „Egy válóper 1000-től akár 5000 lejbe is kerülhet” – mondta az ügyvéd. Pusztán az első jogi tanácsadás néhány száz lej, az embereknek pedig nincs pénzük, és sokan éppen ezért bele sem vágnak, és inkább nem is válnak el. A jóhiszemű ügyvédek itt-ott eszközölnek néhány árengedményt, de sok esetben ez sem elég.

A lehetséges okok

Vannak olyan ügyvédek és pszichoterapeuták, akik szerint a válások okai nem változtak a járvány miatt, az otthon maradás azonban a párkapcsolatokban addig is jelenlévő, de rejtett problémákat a felszínre hozta, nagyobb hangsúlyt kaptak, emellett pedig nagyban hozzájárul a dologhoz a bezártság, összezártság is, hiszen minél több időt töltenek együtt a felek, annál nagyobb a surlódási felület. Stresszt okoz és konfliktusokat generál az általános bizonytalanság, levertség érzése is, az, hogy még ha ideiglenesen is, de megszűnt a legtöbb kikapcsolódási lehetőség – számos hobbit kellett félretenni, nem lehet elmenni szórakozni, nem igazán van alkalom arra, hogy a felek egy kis időt külön töltsenek.

Az általunk megkérdezett ügyvéd is egyetért továbbá azzal a nézettel, mely szerint a válások másik oka a gazdasági válság, amit a koronavírus járvány idézett elő. A pénz miatt, a válság okozta félelem és stressz miatt rengeteg konfliktus alakulhat ki a felek között, és ez így volt már a világjárvány előtt is.

Szatmári Sándor Ferenc (0749-484-408) ügyvéd nagyváradi irodáját a Jean Calvin 1-es szám alatt találják, illetve Margittán, a Tudor Vladimirescu utca 6. szám alatt. Szakterülete a polgári és büntetőjog. A jelen helyzetre való tekintettel online és telefonos konzultációt is vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában