Segítségnyújtás

2021.01.06. 10:07

Telefonos Szeretetszolgálat indul Nagyváradon

Kolozsvár és Marosvásárhely után Nagyváradon is elindítja telefonos szeretetszolgálatát a Solidaris Egyesület.

János Piroska

Krízishelyzetben mindig is nagy szükség van a segítségre, a marosvásárhelyi Solidaris Egyesület azonban nemcsak a koronavírus idején, hanem már 12 éve részesíti támogatásban a rászorulókat telefonos szeretetszolgálatán keresztül. A krízisvonalat 2009-ben, Kolozsváron indították útjára az Erdélyi Református Egyházkerület keretében, Református Telefonos Szeretetszolgálat néven. „Négy és fél év után kinőtte magát ez a kezdeményezés. Egyrészt Marosvásárhelyen is elindult a munka, másrészt pedig rengeteg más felekezethez tartozó személy csatlakozott hozzánk és a betelefonáló körünk is nagyon színesnek bizonyult” – tudtuk meg Sajó Norberttől, a telefonos szolgálat megálmodójától, a Solidaris Egyesület alapítójától. Jelenleg Telefonos Szeretetszolgálatként önálló jogi keretben folytatják a munkát, a lényeg azonban ugyanaz maradt: krízisben levő személyeken segíteni. „Aki bajban van, annak a látóköre beszűkül, és valaki kívülről talán hamarabb rálát a megoldásra” – tette hozzá az alapító, rámutatva az egyesület mottójára, miszerint „a megoldás helyben van.” A telefonos szeretetszolgálat Marosvásárhelyen 10 éve, Kolozsváron 12 éve próbálja összekötni a kéréseket a felajánlásokkal. A támogatóknak köszönhetően saját alappal is rendelkeznek, amely által ha valakinek élelmiszerre van szüksége, vagy gyógyszerellátási gondban szenved, aznap ki tudnak menni a rászorulóhoz.

„Nagyon megtisztelő számomra és óriási öröm, hogy 12 év után gyakorlatilag visszatérhetek abba a városba, amely nekem a szakmai megalapozottságot adta arra, hogy mit jelent rászoruló emberekkel foglalkozni, mert én is rászoruló ember voltam. Rajtam is mások segítettek, legtöbbször idegenek, olyanok, akiknek még megköszönni sem tudtam a segítségét. Most mi szeretnénk segíteni” – jegyezte meg a nagyváradi származású Sajó Norbert.

Eddig 15 önkéntes jelentkezett Nagyváradon, a kör viszont nyitva van. Olyan személyek ők, akik egy héten egyszer egy telefonvonal mögé ülnek, és fogadják azoknak a hívását, akik az élet valamilyen területén megakadtak. „Vannak nem látó személyek, akik csak azért hívnak fel, hogy felolvassunk egy részletet a Bibliából, vannak magányos emberek, akik beszélgetni szeretnének. Sok igény volt pelenkára, járókeretre, mankóra, gyógyászati segédeszközökre, van olyan is, aki gondozót keres, de olyan is, aki egy összeállított élelmiszercsomagot szeretne egy igazán rászorulónak eljuttatni. Sokszínű vonal, sokszínű lehetősséggel” – fogalmazott Sajó Norbert.

Az egyesület egységesített telefonszámra törekszik, ami azt jelenti, hogy a 0265/555-555 számra érkező hívásokat az eddigi számításaik szerint hétfőnként Nagyváradon, kedden, szerdán és csütörtökön Marosvásárhelyen, pénteken pedig Kolozsváron fogadnák, a későbbiekben még két várossal bővítenék a kört.

Önkéntesnek bárki jelentkezhet, aki valamilyen formában, tudásának megfelelően segíteni szeretne. „A segítség abban áll, hogy ha valamilyen szakprobléma, illetve szakkérdés adódik, akkor a legkompetensebb személyt találjuk meg. Olyan önkéntes személyek jelentkezését várjuk, akiknek van heti öt órájuk erre a szolgálatra, türelemmel, kellemes hanggal rendelkeznek, de szükség lesz olyanokra is, akik terepre mennek, javítani, szerelni tudnak” – jegyezte meg az alapító.

A Solidaris Egyesület fő tevékenysége a telefonos szeretetszolgálat, de más programjaik is vannak: gyerektábort, adventi szeretetvendégséget szerveznek, de hozzájuk fűződik az Erdélyi Népfőiskola is. Jelenleg március végéig hajléktalanmisszióval foglalkoznak, heti három alkalommal ételt, lábbelit, ruhaneműt visznek a fedél nélkülieknek, meghallgatják problémáikat. Kolozsvár és Marosvásárhely belvárosában úgynevezett menedékszobát tartanak fenn a kórházi kezelésekre érkező, rászoruló személyeknek.

A egyesület egy önkéntes szerveződés, négy alkalmazottal és 36 önkéntessel, jelenleg sem a magyar, sem a román kormány nem támogatja őket. Az alapító elmondása szerint sok pillérre építkeznek, a korábbi szokás szerint Váradon is három olyan támogatót keresnek, akik havi 200 lejjel segíteni tudják munkájukat, ebből fedezik az élelmiszercsomagot, a telefonszámlát és a váratlan kiadásokat. „Azt gondolom, hogy minden városban kellene lennie egy olyan egységes segélyhívónak, ami nem a 112. A 112 nem elégít ki alapvető igényeket, az már végleteket elégít ki, vérnek kell folynia, égnie kell a háznak. Nem hiszem el, hogy a pizzafutár és 112-es segélyhívószám között nincs egy átmenet” – tette hozzá Sajó Norbert.

A jelenlegi állás szerint Nagyváradon a telefonvonal február első hétfőjén válik aktívvá. Az önkéntesek, illetve a támogatók a 0741-555-555 telefonszámon érdeklődhetnek a részletek felől.

Fotók: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában