Projekt

2021.01.25. 09:17

Szülészképzés uniós forrásból

Pap István

Négy romániai kórház, köztük a nagyváradi szülészet is részt vett azon a hároméves, uniós finanszírozású projekten, amelynek keretében tájékoztatást kaptak a terhesség ideje alatt, illetve a szülés után felmerülő egészségügyi problémák kezeléséről. A projekt nagyváradi zárórendezvényét pénteken délelőtt tartották meg a nagyváradi szülészeten.

Dr. Lucia Daina, a váradi megyei kórház igazgatója az eseményen elmondta, hogy a most lezáruló projekt keretében négy romániai kórház, a projektvezető temesvári sürgősségi klinika, a kolozsvári és a nagyváradi megyei kórházak, valamint a bufteai szülészet-nőgyógyászat 382 munkatársa – orvosok, nővérek – vett részt összesen 78 kurzuson, melyeket a négy résztvevő egészségügyi intézmény tizennyolc szakértője tartott. A nagyváradi szülészet tizennyolc kurzust szervezett, ezek közül hármat orvosoknak, tizenötöt pedig asszisztenseknek, mindezeken összesen 258 személy vett részt. A program keretében lezajlott egy tapasztalatcsere is Szegeden, ahol a romániai vendégeknek bemutatták a gyermekhalandóság visszaszorítására kiépített ottani rendszert. A 6,4 millió lej összköltségvetésű projektből 5,4 millió lej volt az Európai Unió támogatása, 1,2 millió lejt költött a nagyváradi szülészet. A projekt keretében a temesvári kórház egy csecsemőfetoszkópot szerzett be, illetve mind a négy egészségügyi intézmény vásárolt egy-egy mobil csecsemő-újraélesztő asztalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában