Együttműködés

2021.01.05. 17:17

Oktatási és kutatási projektek a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem óvó- és tanítóképző szakán

Ahogyan arról egy korábbi interjúban dr. Maior Enikő beszámolt, a Partiumi Keresztény Egyetem Tanító- és óvóképző szaka 2020 első félévében kapcsolódott be a hollandiai Driestar Keresztény Egyetem nemzetközi kapcsolatok erősítését célzó programjába. Erről kérdeztük dr. Szilágyi Ferenc dékánt és dr. Bordás Andrea adjunktust.

Pikó Stefánia

– Az egyetem igazán aktív, annak ellenére is, hogy a jelenlegi időszak nem épp a legkedvezőbb. Hogyan jött létre a kapcsolat a hollandiai egyetemmel?

Dr. Szilágyi Ferenc: A 2020-as évben számtalan kihívással, ugyanakkor lehetőségekkel is találkoztunk, és igyekeztünk ezeket fejlődésünk érdekében a saját javunkra fordítani. Mondhatjuk, hogy a projektek éve kezdődött el ezzel az őszi szemeszterrel, hiszen három projekt is útnak indult a tanítóképző szakon. A hollandiai Driestar Keresztény Egyetemmel az erkölcsi nevelés témakörében valósítottunk meg egy online oktatási projektet. A goudai egyetemmel eddig is Erasmus-partnerek voltunk, de dr. Maior Enikő rektorhelyettes hollandiai látogatása révén a két intézmény között a kapcsolat új erőre kapott.

– Mi a projekt témája?

Dr. Szilágyi Ferenc: A Driestar Keresztény Egyetem nemzetközi kapcsolatok erősítését célzó programjának részeként romániai és hollandiai hallgatókkal közösen azt vizsgáltuk, hogyan zajlik az erkölcsi nevelés az adott országokban, valamint melyek azok a közös keresztény értékek, amelyek az oktatási rendszerek különbözőségei ellenére összekötik a résztvevőket.

– Hogyan kell elképzelni ezeket a közös tevékenységeket?

Dr. Szilágyi Ferenc: Dr. Bordás Andrea tanárnő koordinálásával egyetemünkről hat másod- és harmadéves hallgató vett részt a projektben. Az első találkozón mindkét intézmény diákjai bemutatókat tartottak, majd kezdődhetett a kiscsoportos munka, mely során a két intézmény hallgatói virtuálisan összedugták a fejüket, ötleteket, témákat és módszereket ajánlottak egymásnak, és a kötetlen beszélgetés közben egymás kultúrájával, nyelvével is ismerkedtek. A projekt végeredményeként minden csoport két-két lecketervet/tevékenységtervet készített a választott témában, amit a harmadik találkozón mutattak be és beszéltek meg. A sikeres projekt után a két intézmény további együttműködési lehetőségeket keres akár az online térben is.

– Miről szól a korábban említett, két másik projekt?

Dr. Bordás Andrea: Az indulás fázisában lévő másik két projektünk a szakon oktató tanárok tudományos munkájának, szakmai kapcsolathálójának köszönhető. A reziliencia vizsgálata és fejlesztése kora gyermekkortól (SSRSEC) projektet a debreceni székhelyű Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület koordinálja, partner a Partiumi Keresztény Egyetem mellett a szlovákiai Eperjesi Egyetem.

A kétéves Erasmus+ projekt célja nemzetközi színtéren olyan jógyakorlatok gyűjtése, megosztása és szélesebb körben való kipróbálása, melyek a hátrányos helyzetű gyerekek és az őket oktató pedagógusok reziliens magatartását is erősítik. A jógyakorlatok gyűjtésével párhuzamosan egy egységes módszertani keret kidolgozása is zajlik, ami a 2021–22-es tanévben megvalósuló továbbképzések alapját képezi mindhárom országban. A továbbképzés sajátossága, hogy utánkövetéses módszerrel dolgozunk, vagyis a továbbképzés után több hónapig mentorként követjük a résztvevők tevékenységét, szakmai segítséget, támogatást nyújtunk számukra. Az egész folyamatot egy pedagógiai kutatás is kíséri, ami a projekt tapasztalatainak összegzését biztosítja. Végeredményeként egy olyan továbbképzési programmal, jógyakorlat-gyűjteménnyel és módszertannal fog gazdagodni a PKE, amit bátran lehet alkalmazni a továbbiakban nemcsak a hátrányos helyzetű tanulók felkarolása, de akár hátrányos régiók fejlesztése érdekében is.

Harmadik projektünk, a PUNTE (Poly-Universe a pedagógusképzésben) három évig zajlik majd, szakmai koordinátora az egyetem részéről dr. Debrenti Edith adjunktus, tudományos igazgató. A PUNTE célja új innovatív pedagógiai módszerek kifejlesztése, tesztelése és terjesztése, illetve egyfajta vizuális paradigmaváltás ösztönzése a tanár- és a tanítóképzésben. A magyar fejlesztésű Poly-Universe nevű játékot az elmúlt 10 évben egy előzetes projekt (PUSE) keretében tanárok és diákok ezrei tesztelték különböző korcsoportokban (6–18 éves korig), több száz intézményben és rendezvényen Európa-szerte. Bár a Poly-Univerzum legkézenfekvőbb alkalmazási területe a matematikaoktatás, a projekt mindenképpen interdiszciplináris megközelítést követ. A PUNTE projekt célja, hogy összegyűjtse a Poly-Universe különböző területeken történő alkalmazásának legjobb gyakorlatait és bevezesse ezeket a felsőoktatásba, a tanárképzésbe és tanítóképzésbe. Cél továbbá a sajátos nevelési igényű diákok és a különböző társadalmi háttérrel rendelkező tanulók fejlesztése a játékok segítségével.

Végezetül szeretném megemlíteni partnereinket: Eszterházy Károly Egyetem (Magyarország), Poly-Universe Kft. (Szokolya, Magyarország), Selye János Egyetem (Szlovákia), Szabadkai Műszaki Főiskola (Szerbia), University of Jyvskyla (Finnország), Universidade da Coimbra (Portugália), Johannes Kepler University (Ausztria).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában