Leépítés

2021.01.18. 09:56

Megszavazta a Margittai Helyi Tanács a polgármester által beterjesztett leépítési, fizetéscsökkentési javaslatot

Csütörtökön tartotta meg a margittai önkormányzat a januári soros ülését, melynek első napirendi pontja keltette a legtöbb vitát a bizottsági üléseken és az előzetes tárgyalások során.

Szőke Ferenc

Még az ülés előtti pillanatokban is egyeztettek, ezért az jókora késéssel kezdődött el. Az RMDSZ-frakció nem látta helyesnek a leépítéseket a világjárvány idején. Az előterjesztés szerint a 160 önkormányzati alkalmazottból huszonkilenc (húsz hivatalnok, nyolc helyi rendőr és egy könyvtáros) kerül elbocsátásra, a fizetéseket pedig 10 százalékkal csökkentik. A dokumentumokban arról nem szerepel indoklás, hogy miért éppen 29, milyen kritériumok alapján határozta meg ezt a számot a polgármester. Az RMDSZ-frakció szerint fel kellett volna mérni az alkalmazottak munkaidő-kihasználását, teljesítményét, és csak akkor alkalmazni esetükben a leépítést, ha nem nyújtanak a bérüknek megfelelő teljesítményt. Ez nem történt meg, viszont Marcel Emil Sas Adăscăliţii polgármester garantálta, hogy a megmaradt 131 személy is minőségi munkát tud végezni, nem csorbul az ügyfélellátás, ugyanakkor komoly pénzösszeget spórolnak meg a város javára, melyet befektetésekre fordítanak.

Számításai szerint a leépítésekkel és 10 százalékos bércsökkentéssel együtt éves szinten 2.518.392 lejt spórolnának. A spórolás kulcsszó megtette a hatást, ezért a politikai pártok beleegyeztek a „független” polgármester javaslatába. A városvezető a javaslatát még az ülés előtt közzétette a legnagyobb közösségi oldalon is, ahol a lakossági kommentek helyesnek látták a spórolást. A józan észt követve az RMDSZ-frakció sem szavazhatott a spórolás ellen, ezért megszavazta a javaslatot. Természetesen sajnálják azokat, akik elvesztették állásukat, és remélik, hogy mindez valóban a város javát fogja szolgálni. Ezt azonban, csak az idő fogja eldönteni, nyilatkozta lapunknak az érdekvédelmi szervezet vezetősége.

Az ülésen Árkosi Antal frakcióvezető felolvasta a margittai RMDSZ állásfoglalását a döntéssel kapcsolatban, melyet az alábbiakban közlünk.

Az RMDSZ állásfoglalása

  • Az RMDSZ vezetése alatt nem történtek leépítések a városházán és a hozzá tartozó intézményekben.
  • Az RMDSZ mindig azon dolgozott és dolgozik, hogy munkahelyeket teremtsen és ezek stabil, biztos lábakon álljanak, hisz a munkanélküli sokkal kisebb vásárlóerőt tud felmutatni.
  • Az RMDSZ javaslatára, az önkormányzati képviselők beleegyezésével, az elmúlt 16 évben egy egész tömbháznegyed épült (ANL-negyed), ezáltal olcsó lakhatást teremtettünk a fiataloknak, felújítottuk az iskolákat, az óvodákat (ezáltal modern körülmények között tanulhatnak a diákok és dolgozhatnak a pedagógusok), sportcsarnokot és sportpályákat építtettünk, hogy a testnevelésórák is jó körülmények között zajlódjanak, felújíttattuk és így a környék legfejlettebb kórházát hozattuk létre, korszerűsítettük a víz- és csatornahálózatot városunkban, valamint Kécen és Genyétén, leaszfaltoztattuk a város kétharmadát, tanmedencét és buszpályaudvart építettünk, ugyanakkor az előző vezetés és helyi tanács 25 millió euró értékben hagyott ránk megnyert pályázatokat, melyeknek szerződései alá vannak írva, már csak a közbeszerzés és a kivitelezés van hátra. Összefoglalva: mi mindig a város fejlődése mellett álltunk és állunk.
  • A polgármester úr leépítésekről szóló bejelentését a világjárvány közepén meglepődve vettük tudomásul.
  • Mi azt kértük, hogy egy szakmai bizottság értékelje az alkalmazottak teljesítményét és a tisztségeket. Azt javasoltuk, hogy ebben vegyen részt a város főjegyzője, a szakszervezet egy képviselője és a polgármester által kijelölt személyek.
  • A bemutatott átszervezés, a mi véleményünk szerint, nehézségeket fog okozni a városháza működésében, hisz kulcsfontosságú pozíciók szűnnek meg, illetve egyes feladatkörök ellehetetlenednek.
  • A közel 30 személy elbocsátása után több önkormányzati alkalmazott leterhelt lesz, így attól tartunk, hogy hosszú távon ezek önként állnak majd fel, és hagyják el ezt az intézményt.
  • Továbbá attól is tartunk, hogy ezáltal az adófizető gyengébb szolgáltatást kap majd, mert, mint említettük, a leterhelt alkalmazottak nem tudják majd maradéktalanul teljesíteni az elvárásokat.
  • Ugyanakkor mindenhol a világon, ha valaki plusz munkakört, feladatot, felelősségeket kap, ezért plusz juttatás jár. A polgármester úr által beterjesztett anyag arról szól, hogy nem plusz juttatás, hanem mínusz 10% jár azoknak, akik a rendszerben maradnak.
  • A múlt héten az RMDSZ a tárgyalások során azt konstatálta, hogy a politikai pártok maradéktalanul megszavazzák ezeket a javaslatokat.
  • Tudomásul vettük a polgármester érveit, alátámasztásait. Mivel a városvezető többször elmondta, hogy vállalja a felelősséget, hogy az átszervezés után a városháza pénzt spórol meg és a munkaminőség, illetve a munkamorál és az itt dolgozók csapatban való munkája nem romlik, mi sem fogunk a beterjesztés ellen szavazni, hiszen a polgármester a saját beterjesztése felett vállalja a teljes felelősséget.
  • Én (Demian Zsolt – szerk. megj.) mint az RMDSZ-frakció vezetője remélem, hogy a mi meglátásaink csak kétségek, és nem veszélyeztetik a város további fejlődését. Remélem, hogy a 25 millió euró összértékű pályázataink, amelyeket rendre megnyertünk, és amelyek szerződései alá vannak írva, maradéktalanul megvalósulnak, és a margittaiak javát fogják szolgálni. Gondolok itt az O. Goga Főgimnázium és a Horváth János Elméleti Líceum új épületeinek a megépítésére, a Berettyó-hídra, a közvilágítás korszerűsítésére, a rekreációs központ megépítésére a strandon, az új piaccsarnok megépítésére, a Ioan Munteanu könyvtár teljes felújítására, a jelzőlámpák beszerzésére, a városháza melletti park felújítására, az ANL-negyed modernizálására, a kerékpárutak és a város körgyűrűjének kiépítésére, stb.
  • Nekünk nincs fontosabb a város fejlődésénél. Erre tettünk esküt, ezért választottak meg a lakosok bennünket. Reméljük, hogy a polgármester úr átgondolta ezeket, és a felsoroltak csak puszta félelmek lesznek. Nem állhat semmi a város fejlődésének útjába, mindent ennek kell alárendelnünk, hiszen az előző városvezetés és helyi tanács egy vaskos városfejlesztési tervet hagyott ránk!
  • Ha mindezeket megvalósítjuk, és emellett jól fizető állásokat tudunk biztosítani, akkor emelt fővel járhatunk az utcán
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában