Újrahasznosítás

2021.01.15. 10:57

Megkezdődött a fenyők begyűjtése, feldolgozása

Pikó Stefánia

Ne lepődjünk meg, ha a szemétszállítók nem viszik magukkal Vízkereszt után kidobott fenyőinket, ugyanis a Rer Vest külön, nyitott rakterű autókkal járja a várost ezekért. A minap írtunk arról, hogyan lesz virágföld az Eco Bihor Kft. komposztálótelepére érkező fenyőkből. Ezzel kapcsolatban nyújtott kiegészítést tegnap Pásztai Zoltán, a vállalat vezetője: „A tűlevelűekből virágföldet nagyon nehéz készíteni, ugyanúgy, mint a diófából. Ezek nem komposztálhatóak teljes mértékben, de mi itt kezeljük különböző egyéb zöldhulladékokkal, az őszről megmaradt falevelekkel, lenyírt fűvel – tehát elvegyülve komposztálható, de ha valaki otthon leaprít egy fenyőfát, az nem fog komposztálódni, nem bomlik le olyan egyszerűen, mert enyves.”

Egy jó adag feldolgozni való fenyő már van a telepen, erről fotót is kaptunk, de a begyűjtés még korántsem ért véget, hiszen épp most érkezett el az az időszak, január közepe, amikor általában a legtöbben leszedik és kidobják a karácsonyfákat.

Szelektív hulladékgyűjtés

Ha már egyébként is beszéltünk, megkérdeztük, mi a helyzet a szelektív gyűjtéssel a városban. Nem változott sokat a helyzet az elmúlt egy évben, amióta utoljára erről beszéltünk, még mindig gond van a lakótársulásokat érintően, ahol a „közösbe” lazábban bedobálják az oda nem illő hulladékot, míg a házaktól begyűjtött szelektív hulladék minősége jobb. Hozzátette, hogy vidéken inkább érzékelhető a fejlődés, főleg 2020 szeptembere óta, Nagyváradon pedig inkább az idei nyártól kezdve számítanak javulásra, amikor már jócskán beindul a biohulladék külön gyűjtése is. „A metropolisz-övezetben – Szentandrás, Bihar, Margitta, Belényes, Nagyszalonta – beindult a négy-, akár ötfrakciós gyűjtés is, tehát külön gyűjtik a papírt, az üveget stb.” – mondta. Falvakon négyfrakciós gyűjtés zajlik, a kisvárosokban pedig öt, a biohulladékkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában