Havazás

2021.01.12. 08:57

Leesett az idei első hó Váradon

Pikó Stefánia

Van, aki az ebből fakadó kényelmetlenségek miatt bosszankodva, és van, aki szívet melengető nosztalgiával, örömmel konstatálta tegnap reggel Váradon, hogy leesett az első hó. Szép, kövér pelyhekben hullott, és bár lekéste a karácsonyt, illetve kora délutánra már szinte nyoma sem maradt, sokan így is örültek neki. Eszünkbe juttatta a gyerekkorunkat, amikor egyéb gondunk sem volt, minthogy hóembert építsünk és hógolyó-csatákat vívjunk a szomszéd gyerekekkel, a testvéreinkkel, az osztálytársakkal, és a legnagyobb stresszforrást a szánkóval való felborulás veszélye okozta. Versenyeztünk, ki bírja tovább a havas időszakot anélkül, hogy jártában-keltében meg ne csússzon és el ne essen. Ilyenkor sokan annyira félnek az orra bukástól, hogy pingvinek módjára, apró, szapora léptekkel haladnak inkább a csúszós járdákon. Gyerekkorában persze mindenki meg is kóstolta a havat – különös egy ösztön. Bár a tegnap reggel hullott hó jó része délutánra már el is olvadt, a nosztalgiázás kellemes érzése sokak szívében megmaradt.

Akcióban a RER

Tekintettel a lehűlő idő és a havazás miatt hirdetett sárga riasztásra, a RER Vest már a hétvégén megelőző lépéseket tett. Szombat reggel az ónos eső miatt a város északi és északkeleti részén is csúszásgátló anyagot szórtak az utakra. Hétfő reggel már öt órától útnak indultak, kora délutánig összesen 190 tonna csúszásgátlót szórva ki, délután öt órától pedig ismét készenlétben voltak, ugyanis ismét havazást jeleztek.

A városháza közleményéből kiderül az is, hogy több sürgősségi állomást is létrehoztak annak érdekében, hogy ha hirtelen nagy hó vagy ónos eső zúdulna a városra, a legforgalmasabb útvonalakat azonnal le tudják tisztítani. Az önkormányzat a lakókat arra kéri, hogy a házaik, tömbházaik előtt lévő járdákat maguk tisztítsák le – ha ezt nem teszik meg, akkor akár bírságot is kiszabhatnak a mulasztásért.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában