kihágások

2021.01.13. 18:31

Környezetvédelmi ellenőrzések és büntetések

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség éves jelentést készített a 2020-as tevékenységéről, amelyből egyebek mellett kiderül, hogy 1287 ellenőrzést hajtottak végre a hivatal munkatársai, melyek zöme (1048) az évente rendszeresen betervezetteken kívül zajlott. 1872 alkalommal elrendelték az észlelt problémák megszüntetését, és 122-szer büntettek, azaz 85 bírságot róttak ki és 37-szer figyelmeztettek. A legnagyobb pénzbeli büntetéssel – 130 ezer lejjel – egy olyan kereskedelmi társaságot sújtottak, mely nem tartotta be a veszélyes hulladékok romániai szállítására vonatkozó környezetvédelmi előírásokat. Ugyanakkor 11 intézkedés arra vonatkozott, hogy az illető cégek ideiglenesen függesszék fel a tevékenységeiket. Egy vállalkozásnak végleg le kellett húznia a rolót, és öt büntetőjogi eljárást is elindult. Utóbbiak közül egy azért, mely az elmúlt év elején Köröskisjenőben és Réven két cég illegálisan tárolt több száz tonna textilhulladékot. Emellett a Környezetvédelmi Őrség büntetőjogi feljelentést tett az illetékes szervnél azért is, mert Nagyszalonta mellett egy vadásztelken több száz mérgezett tojást helyeztek ki csaléteknek vadak és madarak elejtése céljából.

330 esetben polgármesteri hivatalokat ellenőriztek és 891 alkalommal szólítottak fel önkormányzatokat a törvénytelen állapotok megszüntetésére. A legtöbbször az fordult elő, hogy illegálisan tároltak szemetet folyópartokon. Mivel a szelektív hulladékgyűjtés sem valósult meg, emiatt összesen 210 ezer lej bírságot szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában