Járvány-hatás

2021.01.18. 15:40

Hírek kór-, illetve körképe

A legfrissebb híreket, amelyek a városban történnek, a leggyorsabban egy kocsma teraszán lehet megtudni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Tóth Ágnes

El sem kell olvasni az újságot, csak be kell térni egy pohár sörre, kicsit hallgatózni, és máris megtudhatjuk, hogy pár napja azért nem volt fűtés Várad egyik lakónegyedében, mert meghibásodott az olaszi temetőnél a nyomócső, pedig alig egy éve rakták le újonnan. Micsoda hányaveti melót csináltak, összecsapták, épp úgy, mint két éve a Gomba-feljáróhoz vezető, milliós összegekből kiépített utat, ami két hónap alatt összeomlott, és még mindig javítani kell. Micsoda pénzpazarlás és bosszúság!

De jó hír is van. Péntekenként 13 órától meleg ételt osztanak a Barátok templománál a rászorulóknak a Caritas Catolica emberei. Szól is a csapos, hogy mindjárt fél egy, induljon, aki akar, nehogy kihűljön a kaja. Többen távoznak is. Közben egy kötött sapkás férfi meséli, hogy Biharvajdán rettegnek a lakosok, mert gyilkos jár közöttük. Egy idős párnak már el is vágta a nyakát, és akkor ott van még az a horrorisztikus szalontai kutyagyilkossági eset is, ahol megkínoztak és legyilkoltak egy csomó ártatlan ebet. Felháborító! Az ilyen kegyetlen állatgyilkosokat fel kellene akasztani…

A fekete szakállas örömmel közli, hogy három százalékkal emelik a minimálbért. A csapos azt mondja, marhaság, mert ő meg azt olvasta, hogy egész évre befagyasztják a fizetéseket. Na, most igazodjon ki valaki a hírek valóságán. Béla bácsi mérgelődik, mert mint mondja, az aradi Astra gyárból érkezett villamosok ülései olyan kemények, hogy feltörik az ember hátsóját és a lába alig fér el, olyan közel vannak egymáshoz a székek. Ráadásul a menetrend kész katasztrófa, amióta Csuzi István, a Váradi Közszállítás volt vezérigazgatója elment Abu-Dzabiba.

A volt polgármesterről sincs jó vélemény. Azt rebesgetik, hogy azért túrta fel az egész várost, és épít annyi hidat, felüljárót, aluljárót, mélygarázst, hogy a saját építőcégét futtassa, és most, hogy a megyei tanács elnöke lett, kiterjeszti a túrást az egész megyére, ráadásul teljesen a földbe taposta a váradi kultúrát, ellehetetlenítette a kulturális intézmények működését és egy rakás embert, főleg magyarokat tett munkanélkülivé. Na, azoknak is jól kezdődött az új évük! Persze, hogy nagy a felháborodás. Épp elég teher a járvány, az árak állandó emelkedése, a munkanélküliség, az iskolák bezárása, mi jöhet még? A szemüveges ember közli, hogy elkezdődött a COVID elleni oltás, és hamarosan oltási központok nyílnak a megyében. Fel lehet iratkozni. Sokan csak legyintenek erre, és állítják, hogy egy pohár pálinka többet ér minden oltásnál.

A horgászok itt tudják meg a Körösök vízállását, és hogy milyen időre számíthatnak aznap. A krumpliárus asszony, aki minden délelőtt betér a kocsmába meginni egy deci szívmelegítőt, elmondja, hogy milyen árak vannak a piacon. Menynyivel ment fel a káposzta, burgonya, zöldség, hagyma és paradicsom ára. Hogy a viszonteladók milyen mocsok gazemberek, mert hatszoros áron adnak túl a kistermelőktől felvásárolt árun. A tanár úr látott egy plakátot a belvárosban, valami táncjáték szerepelését hirdeti.

A villanyszerelő szomorúan közli, hogy a sánta Domokos nem jön többé a kocsmába vodkát inni, mert meghalt vérmérgezésben és azt is elárulja, hogy reggel itt járt a rendőrség, egy rossz arcú férfi portréját mutogatták. Azt akarták tudni, felismeri-e valaki benne azt az embert, akinek a tetemét nemrég húzták ki a Körösből.

Brrr. Kész horror ez az évkezdet. Erre inni kell.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában