Csalás

2021.01.29. 17:00

Hamis koronavírusteszttel németországi munkára

Egy nagyváradi olvasónk elmondása szerint hamis koronavírus-teszttel akarta kiközvetíteni őt és még legalább három társát németországi munkára egy nagybányai cég. A vállalkozás vezetője nem hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Pap István

A napokban kereste meg portálunkat a neve elhallgatását kérő E. C. nagyváradi olvasónk, aki elmondta, hogy tavaly novemberben jelentkezett egy internetes álláshirdetésre, amelyben egy Nagybányán bejegyzett cég németországi munkára toborzott embereket. E. C. felidézte, hogy Nagyváradon találkozott a cég embereivel, megkapta a munkaszerződést, és más szükséges papírokat, és kiment egy hónapra dolgozni Németországba. December végén visszajött az országba, és az volt a terv, hogy január 8-án visszamegy, de addigra tudomására jutott, hogy a Németországba való beutazáshoz negatív eredményű koronavírus-tesztre van szükség. „Felhívtam a főnököt a munkaszerződés és a koronavírus-teszt ügyében, és azt mondta, elküldi nekem e-mailen a tesztet. Csakhogy én nem voltam semmiféle koronavírus-teszten, és ekkor, január 8-án derült ki számomra, hogy hamis teszttel mentem ki decemberben is Németországba” – fogalmazott E. C., hozzátéve, hogy tavaly még nem volt tudomása arról, hogy kell teszt a Németországba való beutazáshoz, és meg sem nézte alaposan azt a dokumentumot, amit a cégvezetőtől akkor kapott a munkaszerződés mellé, mert angol nyelven íródott, és ő nem értette, miről szól.Életemben először voltam külföldön dolgozni, azt sem tudtam, mit hogyan kell, ha tudtam volna, el sem indulok” – fogalmazott. A továbbiakban elmesélte azt, hogy január 8-án a sajátja mellett másik három nagyváradi illetőségű munkavállaló koronavírus-tesztjét is neki küldték el e-mailen, mert csak neki volt nyomtatója, hogy kinyomtassa a dokumentumokat. Viszont ő leszögezte, hogy ilyen körülmények között nem hajlandó elutazni. „Azt várták, hogy én nyolc emberrel együtt üljek be egy autóba, úgy, hogy én semmilyen tesztet nem végeztem el. Mi van akkor, ha valaki tényleg beteg? Utazunk 1700 kilométert úgy, hogy köztünk van egy koronavírusos beteg?”fejtette ki olvasónk, aki azt állítja, hogy azóta folyamatosan fenyegetéseket kap a cég részéről. „Azt mondták, hogy meg fognak keresni. Egy hete nem merek kimenni a házból, mert azt mondták, hogy ha kimegyek az utcára, akkor megvernek. Nem is merek otthon aludni” – mondta E. C., aki egyébként elküldte lapunknak a cégtől e-mailen kapott, január 8-iki keltezésű koronavírus-teszt eredményét. A dokumentumon a Bihar Megyei Kórház neve szerepel, és a szülészetnek a Kolozsvári út 50. szám alatti székhelye van megadva rajta. A panaszos ennek alapján a szülészetre is elment, de már a portán sem jutott túl, azt mondták neki, hogy oda csak akkor mehet be, ha orvos. Felhívta a megyei kórház ügyfélszolgálatát, de ott egész egyszerűen nem vették komolyan, állítja. Ezt követően kereste meg lapunkat, már csak azért is, hogy felhívja a külföldre dolgozni készülő emberek figyelmét is arra, hogy alaposan ellenőrizzék le előzőleg azt, hogy milyen céggel szerződnek.

Csak személyesen

Megszólaltattuk az ügyben dr. Lucia Dainát, a megyei kórház igazgatóját, aki elmondta, hogy ilyen vitás, gyanús ügyekben a polgároknak írásos kérvényt vagy panaszt kell benyújtaniuk a kórház Fő (Republicii) utca 37. szám alatti titkárságán, hogy kivizsgálhassák a történteket, és a kórház a vizsgálatot követően is csak akkor nyilatkozhat, ha a panaszos ezt jóváhagyja. A konkrét ügytől függetlenül azonban Daina elmondta, hogy a kórház a koronavírus-teszt eredményeit mindig maguknak a pácienseknek adja, vagy küldi át, sohasem a munkáltatón, vagy más személyen keresztül juttatja el azt az érintettekhez, hiszen a koronavírus teszteredmény ugyanolyan bizalmas személyi adat, mint az egészségi állapotra vonatkozó bármilyen más információ. „Nekünk vannak szerződéseink cégekkel, hogy végezzük el a koronavírus-tesztet az alkalmazottaikon, de az emberek maguk jönnek hozzánk. Nem állítunk ki laboreredményt azoknak, akik nem voltak nálunk” – fogalmazott. Kérdésünkre válaszolva elmondta: a megyei kórháznak két mintavételi pontja van: akik kérik a koronavírus-teszt elvégzését, azoktól a Körös áruházzal szemben lévő régi kórházépületben vesznek mintát, míg a szülészeten kizárólag csak a kórház alkalmazottai számára végzik el a tesztet. Hozzátette, hogy a megyei kórház főépületében tesztelik le azokat a betegeket, akiknek tüneteik vannak, tehát felmerül a gyanú, hogy koronavírus-fertőzöttek. Jelezte azt is, hogy kaptak már információkat arról, hogy a határrendészek kiszűrtek olyan hamis koronavírus-teszteket, melyeken a nagyváradi megyei kórház neve szerepelt. Mint mondta, sajnos ezeket az iratokat nagyon könnyű hamisítani.

Meg akartuk szólaltatni az ügyben az érintett nagybányai cég képviselőit is, sikerült is elérnünk a cégvezetőt, aki azonban semmilyen formában nem kívánt nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában