Utcanév

2021.01.13. 10:31

Háborognak a lakók az utcaelnevezés miatt

Forrás: oradea.ro

Pap István

Telefonon kereste meg szerkesztőségünket Chifiriuc Apolonia, ismert nagyváradi tanárnő, aki a nagyváradi Sucevei, immár Zsidó deportáltak utcájának lakója, hogy elmondja: őt is, illetve a szomszédai közül is sokakat felháborít az az elnevezés, amit a nagyváradi önkormányzat adott az egykori Vámház utcának. „Borzasztó kellemetlen érzést kelt az emberekben ez az utcanév pusztán már a hangzása miatt is. Ráadásul ezek után mintha folyamatosan bűnösnek kellene éreznünk magunkat, mert egy olyan utcán lakunk, ahonnan embereket deportáltak, és amiatt is, hogy esetleg én is olyasvalakinek a lakásában lakom, akihez nekem ugyan semmi közöm sincs, de akit valamikor deportáltak. Ezeket a dolgokat jó lenne finomabban és diszkrétebben kezelni, hogy azok, akik itt élnek, ne érezzék rosszul magukat” – fogalmazott a tanárnő, majd így folytatta: „Természetesen semmi bajom azzal, hogy a zsidó közösségnek emléket állítson a város, de ne ilyen agresszíven”. A továbbiakban a panaszos értetlenül kérdezte: „Nincs egy olyan zsidó személyiség, aki megérdemelné, hogy utcát nevezzenek el róla? Itt van Heyman Éva, akinek szobra is van, miért nem lehetne az ő nevét adni a Sucevei utcának? De még a Bihari Napló újságcikkében javasolt Zsidó mártírok elnevezés is sokkal elfogadhatóbb lenne, mint ez”.

Olvasónk azt is megjegyezte, hogy egyetért a lapunkban a téma kapcsán megjelent cikkel, miszerint nem szabad kettős mércével mérni a zsidóság tragédiáját. Mint azt megírtuk, egyrészt az önkormányzat az új utcaelnevezéssel emlékeztet a váradi zsidók szenvedésére, másrészt pedig utcanévvel fejezi ki tiszteletét egy olyan személyiség előtt – Octavian Gogáról van szó –, aki rengeteg szenvedést okozott a zsidóságnak.

Chifiriuc Apolonia véleménye szerint az lett volna megfelelő eljárás az önkormányzat részéről, ha a lakókat is megkérdezik arról, hogy szeretnének-e egy ilyen nevű utcában lakni. A tanárnő szerint az lett volna a járható út, ha a zsidó hitközség három-négy névvariánst javasol, és ezekből választottak volna ki egyet a lakók megkérdezésével. „De egy ilyen agresszív megnevezésnek semmi értelme nincs. Ilyen erővel számíthatunk arra, hogy a Dunării (Sal Ferenc) utcát átnevezik A Kommunista Szekuritáté utcává. Vajon az ott lakóknak hogy tetszene ez?” – érvelt a tanárnő, aki azt fontolgatja, hogy aláírásgyűjtésbe kezd az utca nevének megváltoztatása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában