akciók

2021.01.07. 09:26

Ezekre figyeljünk a januári árleszállítások idején

Nem mind arany, ami fénylik – tartja a mondás, és ez a téli árleszállításokra is igaz.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Számtalanszor találkozhattak már olyan helyzettel, amikor ötven, hetven százalékos kedvezményeket hirdető üzletekbe belépve legfeljebb elvétve találtak egy-két leárazott terméket, női cipők között is legfeljebb a legrikítóbb színekben „pompázó”, 43–45-ös méreteket. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) igazgatója, Paul Anghel is felhívta a figyelmet azokra a jelenségekre, amelyekre érdemes tekintettel lenni, ha vásárolni indulunk.

Tudnivalók

Árleszállítás esetében az adott termék árcéduláján jól látható módon és egyértelműen fel kell tüntetni a kedvezmény pontos mértékét százalékban vagy konkrét összeg formájában az eredeti ár mellett. Nagyon fontos, hogy a feltüntetett információk pontosak legyenek, és ne adjanak lehetőséget a félreértésekre.

Az üzleteknek kötelességük valamilyen formában meghirdetni a kedvezményeket – ezt megtehetik még mielőtt ezek érvényessé válnak, de lehet a kedvezményes időszak kezdetekor is. A plakátokon és egyéb hirdetőfelületeken annak is szerepelnie kell, hogy mettől meddig tartanak az árleszállítások. Abban az esetben, ha a kedvezmények már elérhetők, nemcsak az időintervallumot kell tudatni a vásárlókkal, hanem azt is, ha valamely termékekből csak korlátozott mennyiséggel rendelkeznek, így az lehet, elfogy még az árleszállítások vége előtt. Ilyenkor ki kell írni, hogy „în limita stocului disponibil”, azaz amíg a készlet tart.

Vásárláskor figyeljünk minden összegre, mindenképp fussuk át a nyugtát – tévedés bármikor előfordulhat, rossz szándéktól függetlenül. Abban az esetben, ha 2+1 ajánlat kelti fel az érdeklődésünket, mindenképp ellenőrizzük le, hogy a termékek egyedi ára is fel van-e tüntetve, és bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban egy jó kedvezményt találtunk.

„Azt ajánlom a vásárlóknak, hogy ha valamit nem értenek pontosan, érdeklődjenek további információkért” – idézi a hatóság vezetőjét az Agerpres.

Gyakori szabálytalanságok

A fogyasztóvédelmi hatóság néhány gyakran előforduló szabálytalanságot is összegyűjtött a vásárlók figyelmébe. Az ellenőrzések során előfordult, hogy egy üzlet kirakatába már kitették az ötven százalékos kedvezményről szóló matricákat, viszont az ellenőrzés időpontjában még nem is voltak érvényesek az árleszállítások. Volt olyan is, hogy meghirdették a kedvezményeket, de az üzletben nem volt honnan tudni, mely termékekre érvényes az árleszállítás, és melyekre nem – ugyanis nem az összes portékára volt az.

Gyakran előfordul az is, hogy például ruhák esetében, egy állvány fölött az szerepel, hogy „minden 19,99” vagy „minden 29,99 lej”, az állványon lévő ruháknak azonban mindnek egyedi ára van, és legfeljebb a fele kerül valóban annyiba, mint amit meghirdettek. Ezek mind olyan jelenségek, melyekkel gyakran találkozunk és bosszankodunk is miattuk, mégsem gondolnánk, hogy ezek a „kis” átverések is valójában fogyasztóvédelmi kihágások.

Figyeljenek a részletekre ebben a szezonban is, és ne hagyják magukat átverni!

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában