Hókotrás

2021.01.14. 07:49

FRISSÍTVE | Eltakarították a havat a fő utakról

Fotó: Alexandru Nițescu

 

FRISSÍTÉS | A RER vállalat csütörtökön éjjel három órai kezdettel letakarította a havat Nagyváradon az I. számú sürgősségi övezetből. A köztisztasági vállalat huszonkét járművel szállt ki terepre, amelyek szilárd halmazállapotú csúszásgátlót szórtak az utakra. A Szent László téren nem gépekkel, hanem kézi erővel szórták le a speciális magnézium klorid csúszásgátlót. Mivel a meteorológiai előrejelzések havazást jeleznek 16:000 – 17:00 óráig, ezért a RER jármúvei folyamatosan az utakon maradnak, idézte a polgármesteri hivatal közleménye Florin Gontariut, a RER műszaki igazgatóját, aki hozzátette, hogy a lehulló hómennyiség függvényében szállnak ki a többi sürgősségi övezetbe.

A RER vállalat szerda reggel öt órai kezdettel letakarította a havat Nagyváradon az I. és a II. sürgősségi övezetből. A köztisztasági vállalat huszonkét járművel szállt ki terepre, amelyek szilárd halmazállapotú csúszásgátlót szórtak az utakra. A Szent László téren nem gépekkel, hanem kézi erővel szórták le a speciális magnézium klorid csúszásgátlót. A nagyváradi polgármesteri hivatal közleménye idézi Florin Gontariut, a RER műszaki igazgatóját, aki elmondta, hogy reggel hét órakor térek rá a II. számú övezet takarítására, de mivel a havazás folytatódott, ezért visszatértek a járművekkel az I. övezet takarítására. Nagyváradot négy sürgősségi övezetre osztották hóeltakarítási szempontból, és a megállapított fontossági sorrendnek megfelelően végzi el a RER a hóeltakarítást a városban. Az I övezetbe tartoznak a város ki- és bejáratai, a fő utak és a tömegközlekedési járművek útvonalai, a II. övezetbe tartoznak a lakónegyedbe vezető utak, a III. magában foglalja a fent említetteken kívül az összes aszfaltozott utcát, míg a IV. övezetbe sorolták az aszfaltozatlan utcákat. A polgármesteri hivatal felhívja a lakók és jogi személyek figyelmét arra, hogy takarítsák el a lakóhelyük, illetve székhelyük előtti járdáról a havat és a jeget, ellenkező esetben 500-2500 lej közötti bírságra számíthatnak.

Hegyekben kirándulókkal, szánkózó, vidám gyerekekkel, maszkos hóemberekkel van tele a közösségi média a hét eleje óta, amikor először hullott hó a síkvidéken. Az elmúlt időszakban sokat beszéltünk arról, lelkileg is milyen megterhelő mindenki számára a járvány elhúzódása, a kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek drasztikus megritkulása, ezekre a téli hónapokra pedig járvány nélkül is jellemző a szezonális depresszió, lehangoltság. A vírus okozta feszültség az elmúlt időben tisztán meglátszódott a közösségi médiában is – örömünkre szolgál tehát most azt látni, hogy az emberek félretették a már zsigerből jövő bosszankodást, a havazás hatására kimozdulnak, fotóznak, megosztják egymás között, hogy mit látnak az ablakból, hogy hogyan játszanak a gyerekek, és mindeközben elfelejtettek bosszankodni, végre. Bár Nagyvárad utcáin láthatjuk a Rer Vest hóeltakarító munkásait, fotók érkeznek azonban a megye vidékeiről, a Báród és Barátka közötti útról, illetve a Vértop és Hegyközpályi felé vezető utakról, melyeken jól látszik, az aszfaltot még nem szórták le semmivel, így meglehetősen veszélyes a közlekedés.

Időjárás-jelentés

Havazásra és erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok az ország nyugati, északi és középső régióiban. A szerdán kiadott figyelmeztetés péntek reggelig érvényes. A szakemberek szerint szerdán 10 óra és pénteken 10 óra között a nyugati, északi és középső régiókban átmenetileg havazni fog, hegyvidéken 15–20 liter hullhat négyzetméterenként, és új – helyenként jelentős – hóréteg rakódik le. A magas hegyvidéki térségekben, különösen a Déli-Kárpátokban, a megerősödő szél sebessége elérheti a 60–80 km/órát, hófúvás alakulhat ki, a látótávolság erősen romlik. A meteorológusok arra is figyelmeztetnek, hogy a hétvégén fagyos éjszakákra és reggelekre számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában