Fejlesztések

2021.01.28. 09:04

Átalakul a Vitéz út és a Körös utca környéke Nagyváradon

Sugárút-jelleget is akar adni a nagyváradi főépítészi hivatal a Vitéz (Decebal) útnak a Körös (Vladimirescu) utca és az OMV benzinkút közötti szakaszon, ezért lebontásra lesznek ítélve a Vitéz utcai házak az említett útszakaszon.

Pap István

A nagyváradi főépítészi hivatal ismertette az önkormányzat legfontosabb városfejlesztési elképzeléseit tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyek már túlléptek az elképzelések szintjén és a megvalósítás különböző adminisztratív fázisaiba jutottak. Radu Fortiș főépítész jelezte, hogy már elkészült, illetve a helyi tanács már el is fogadta a Lotus bevásárlóközpont közelében létesítendő botanikus kert, valamint a Fogarasi (Făgărașului) útra tervezett új focipálya megvalósíthatósági tanulmányát. Ugyancsak elfogadták azt a kísérleti projektet, amely a Rogériusz lakónegyed átfogó területrendezését foglalja magába, és mint a főépítész hozzátette, ez a projekt mintául fog szolgálni a többi lakótelep területrendezésekor is. Második etapjához érkezett a Kápolna (Rahovei) tér átalakítására vonatkozó tanulmány kidolgozása. Itt a város a Partiumi Keresztény Egyetemmel fog együttműködni, a felsőfokú oktatási intézmény ugyanis bővíteni akarja az egyetem épületét, és ezzel együtt egy gyalogos övezetet alakítanának ki az egyetem és a zsidó történeti múzeum mellett. A város át akarja alakítani a vasútállomás környékét is, jelenleg folyik a helyszín tanulmányozása. Nagyszabású terv Szőllős lakónegyed rehabilitációja, ennek az elképzelésnek a városrendezési tanulmányát most készítik.

Több gyalogos övezet

De a történelmi belváros átalakítása is tovább folytatódik. A belváros „minőségi átalakítására” készítenek tanulmányokat, fogalmazott Fortiș. Mint mondta, új gyalogos övezeteket, illetve gyalogos útvonalakat fognak kialakítani, annak érdekében, hogy minél több turistát vonzzanak a város különböző részeibe. A főépítész kifejtette, hogy ahhoz, hogy az emberek, és főként a turisták gyalog közlekedjenek, arra van szükség, hogy számukra vonzó legyen az úti cél, ahova gyalog eljuthatnak. Ezért is vizsgálják annak lehetőségét, hogy gyalogos övezetté alakítsák át a Teleki (Városháza) utcának a Kápolna térig terjedő szakaszát, az pedig már régóta létező terv, hogy a Szent László tértől a nagyváradi várig terjedő gyalogos útvonalat alakítsanak ki. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor valósítják meg a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs fölötti területrendezést, ehhez Arina Moș, Nagyvárad alpolgármestere is csak annyit fűzött hozzá, hogy a nagyváradiak döntöttek, és a város figyelembe veszi ezt a döntést, „mert a város a mindannyiunké”, de ő sem mondta meg azt, hogy mikor valósítják meg ezt a projektet. Mint ismeretes, az önkormányzat nemzetközi tervpályázatot írt ki a Kossuth utcai mélygarázs tetejének a kialakítására, de a nemzetközi zsűri által győztesnek ítélt pályázat nem nyerte el a váradiak tetszését, ezért sz önkormányzat szavazást szervezett a legjobbnak ítélt pályamunkák közül, és a szavazáson egy másik projektet került ki győztesen.

Átalakulás

Teljesen átalakul a Vitéz (Decebal) és a Körös (Vladimirescu) utca kereszteződése és az egész ottani környék. A két út kereszteződésében egy közúti aluljárót terveznek építeni, ugyanakkor a teljes övezetre külön városrendezési övezeti tervet dolgoz ki a város. Az ottani tulajdonosok már most sem kapnak építkezési engedélyt abban az övezetben, hanem meg kell várni, míg elkészül az adott területre kidolgozott szabályzat. Fortiș kifejtette, hogy több elképzelést is kidolgoztak, de a konkrét szándék az, hogy a Vitéz útnak az OMV benzinkúttól a Körös utcáig terjedő szakasza sugárút jelleget kapjon, azaz az út nyomvonalát szélesítik, és az ottani kis házak helyett magasabb, sugárutakhoz illő ingatlanok felépítését írja majd elő a terv. Egy adott pillanatban azt mondta a főépítész, hogy minimum négy emeletes épületek szerepelnek az elképzelések között, később azonban visszavonta ezt az állítását. Akárhogy is lesz, annyit azért ki lehetett hámozni a mondandójából, hogy az említett útszakaszon álló kis házaknak el kell majd tűnni onnan. A Körös utcán a RER köztisztasági vállalat székhelyén irodaházak épülnek majd, a cégnek ugyanis ki kell költöznie arról a területről. A Traian Vuia Szakiskola területén egy nagy zöldövezetet terveznek kialakítani, és amennyiben az iskolát sikerül elköltöztetni, akkor az iskolaépületet is lebontják. Ez azonban kettő, öt, tíz éves projekt, tette hozzá Fortiș. Ez a városi övezeti terv még az idén elkészül, és közmeghallgatást is tartanak majd róla, tette hozzá végül a főépítész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában