visszaesés

2021.01.28. 09:56

A világjárvány nem kedvezett az ingatlanfejlesztőknek

Több mint tizenkét százalékkal csökkent a tavaly Nagyváradon a kiadott építkezési engedélyek száma, tehát ekkora mértékben csökkent a városban 2020-ban az építkezési kedv.

Pap István

Megtartotta az elmúlt évre vonatkozó tevékenység-összesítő sajtótájékoztatóját a nagyváradi főépítészi hivatal. Radu Fortiș, a város főépítésze az újságíróknak elmondta, hogy 2020-ban 2481 építkezési engedélyt adott ki az általa vezetett intézmény, míg egy évvel korábban 2822 volt ezek száma, ami 12 százalékos csökkenést jelent. A z épületek építésére kiadott engedélyek száma 14,49 százalékkal, a közműhálózatok kiépítésére vonatkozó engedélyeké pedig 23,6 százalékkal csökkent 2019-hez képest. A főépítész kifejtette, hogy a vészhelyzet idején volt a legnagyobb visszaesés ebben a tekintetben, ebből megállapítható, hogy közvetlen összefüggés van a korlátozások bevezetése és az építkezések között. Amúgy az elmúlt öt év adatait összehasonlítva is gyengébb volt a tavalyi év ilyen szempontból, ugyanis az említett ötéves időszakban csak 2016-ban volt kevesebb (2425) a kiadott építkezési engedélyek száma. Szintén csökkent tavaly a településrendezési bizonylatok, valamint az építkezések átadás-átvételi dokumentumainak a száma. Tavaly 6365 településrendezési bizonylatot adtak ki, 2019-ben ez a szám 7385 volt. Ezzel szemben 8,2 százalékkal növekedett a főépítészi hivatalhoz benyújtott panaszok, kérelmek száma. 2019-ben 1475 panasz és kérelem futott be a hivatalhoz, tavaly ez a szám 1596 volt. Radu Fortiș elmondta, ennek oka az, hogy ezek közé sorolták a különböző dokumentumok érvényességének meghosszabbítására vonatkozó kérelmeket is. A főépítészi hivatal összesítése szerint a tavaly 355 településrendezési engedély, 416 építkezési engedély, hatvan ideiglenes reklámozási engedély és harminc kihelyezési és működési engedély érvényességének a meghosszabbítását kérték.

Optimizmus

Bár a tavalyi adatok nem túl jók, Radu Fortiș mégis optimista, ugyanis ő arra számít, hogy az idén ismét fellendülnek az építkezések Nagyváradon. Ezt az optimizmusát arra alapozza, hogy a szükségállapot letelte után megnőttek a különböző urbanisztikai kérelmek, dokumentumok a főépítészi hivatalnál, amelyekből azt lehet leszűrni, hogy az idén nőni fog a városban az elkezdett építkezések száma. A továbbiakban kifejtette, hogy nagyon kevés, mindössze 106 olyan építkezési engedélyt adott ki a főépítészi hivatal, amely nyomán törvényessé válik az illegálisan felépített építmény. A főépítész bejelentette, hogy az idén drónnal fogják pásztázni a város területét, hogy kiszűrjék az illegálisan vagy nem az építkezési engedélynek megfelelően felépített ingatlanokat.

A főépítész ismertette a hivatal város- és területrendezési bizottságának tevékenységét is, mely összesen 4067 dokumentációt dolgozott fel a tavaly, és 2474 szakvéleményt állított ki, ezek közül 1360 jóváhagyás, 858 elutasítás és 209 konzultatív jóváhagyás volt. A bizottság 254 urbanisztikai dokumentációt elemzett, és összesen 99 dokumentációról (33 övezeti városrendezési tervről és 66 részletes városrendezési tervről) szavazott a Nagyváradi Helyi Tanács. Radu Fortiș bejelentette azt is, hogy Nagyvárad az egyetlen olyan megyeszékhely Romániában, ahol digitálisan is hozzá lehet jutni a településrendezési bizonylathoz, és az elképzelések szerint ezt a módozatot kiterjesztik a főépítészi hivatal más szolgáltatásaira is. Elmondta, szeretnének egy olyan platformot létrehozni, amelyen mindenki könnyen információkhoz juthat a városban lévő parcellákról, és egy olyan adatbázist is megalkotnának, amelyet közösen működtetnének az építészkamarával, és amely azt a célt szolgálná, hogy a mérnökök, építészek könnyen hozzáférhessenek olyan dokumentációkhoz, amelyek beszerzése egyelőre még elég nehézkes.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában