Halasztás

2021.01.18. 09:31

A munkálatok miatt elhalasztják a névmódosítást

Legkésőbb 2024. január 1-ig elhalasztják a nagyváradi Gojdu térnek Mihai Viteazul térré való átnevezését.

Forrás: bihorstiri.ro

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács még 2019-ben döntött arról, hogy 2021-től új nevet kap Nagyváradon a Sucevei utca és a Gojdu tér. Mint ismeretes, január 1-től hivatalosan Zsidó deportáltak utcájának hívják az egykori Sucevei utcát, mivel azonban a Gojdu téren, azaz az ortodox katedrális környékén nagyszabású infrastrukturális munkálatok kezdődnek el az idén, ezért ez utóbbi névmódosítást elhalasztják a munkálatok végéig, de nem későbbre 2024. január 1-nél. Florin Birta polgármester a csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az elképzelések szerint az ortodox katedrális elé fog kerülni a Szent László térről elmozdított Mihály vajda-szobor, és a térátnevezést a szoborátköltöztetéshez szeretnék időzíteni, mivel azonban a munkálatok miatt még nem lehet kihelyezni oda a szobrot, ezért a teret sem nevezik át addig, míg a szobor nem lesz ott.

Birta elmondta, hogy a 2024. január 1-ig feltehetőleg elkészülnek az infrastrukturális munkálatok, és ki lehet majd helyezni oda a szobrot, de ha csúszni fognak a munkálatok, 2024 január 1. után már mindenképpen Mihály vajda nevét fogja viselni a jelenlegi Gojdu tér. Megjegyzendő, hogy az erről szóló határozattervezetet nem szavazta meg a helyi tanács RMDSZ-frakciója, mint Kádár Hunor tanácsos a napirendi pont vitáján kifejtette, a városnak a helyi, illetve váradi származású személyiségek előtt kellene elsősorban tisztelegjen a közterület-elnevezések terén, márpedig tudvalevő, hogy Emanuil Gojdu nagyváradi születésű volt, ráadásul az átnevezés után nem lesz tér elnevezve Nagyvárad jeles szülöttjéről. A határozattervezetet tehát az RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Amúgy Emauil Gojdunak szintén szobra állt a Szent László téren, azt a Nagyvásártérre (December 1. park) költöztették, közel a Gojdu Líceumhoz, a tanintézmény mellett, a Sebes-Körös parti Deák Ferenc sétányt hivatalosan Gojdu sétánynak hívják, mint ahogy Mihai Viteazulról is van utca elnevezve, az egykori Zárda utca viseli jelenleg a román vajda nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában