Áramszolgáltatás

2021.01.23. 09:04

A legkedvezőbb áron kaphatjuk az áramot június 30-ig

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) azt javasolja a végső szolgáltatóknak, hogy június 30-ig a legkedvezőbb szabadkereskedelmi áron számlázzák az áramszolgáltatást a fogyasztóknak.

Forrás: pixabay.com

Pap István

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) január 20-án elfogadott rendeletének legfontosabb kitételeit Nagy-Bege Zoltán, az intézmény alelnöke ismertette szerkesztőségünkkel. Mint mondta, azok a fogyasztók, akik az elmúlt év végéig szabályozott áron kapták a villamos energiát, január 1-től az általános szolgáltatási áron fizetik az áramot. Ugyanakkor az ANRE azt javasolja a végső szolgáltatóknak, hogy az idei év első hat hónapjában adjanak árengedményt az általános szolgáltatói árból, mindegyik szolgáltató a portfóliójában lévő legalacsonyabb szabadpiaci áron számlázzon, és ezt tüntessék is fel a számlán, hogy a fogyasztók lássák azt, hogy mi a különbség az általános szolgáltatói, illetve a szabadkereskedelmi ár között. „Ez nem kötelezettség, de máris nyilatkozott két végső szolgáltató arról, hogy ezt a kedvezményt meg fogják adni, sőt, az egyik kijelentette, hogy nem hat, hanem nyolc hónapig fog így számlázni” – magyarázta Nagy-Bege Zoltán. A rendelet erre vonatkozó része kapcsán egyébként elégedetlenségét fejezte ki Virgil Popescu energiaügyi miniszter, aki saját közösségi oldalán azt írta, hogy a szolgáltatókat kötelezni kellett volna arra, hogy a legkedvezőbb árat adják, nem pedig csak lehetőségként felkínálni ezt nekik.

Egyszerűsített szerződés

De visszatérve az ANRE rendeletére, egy másik fontos előírása az, magyarázta Nagy-Bege Zoltán, hogy az év első hat hónapjában a szolgáltatók további tájékoztatókat kell küldjenek a fogyasztóiknak, hogy könnyen megértsék azt, hogy miről is szól az árliberalizáció, és hogy a megfelelő információk ismeretében tudjanak döntést hozni. „A harmadik nagyon fontos dolog az, hogy megpróbáljuk leegyszerűsíteni a szerződéskötési eljárást” – folytatta az alelnök. Június 30-ig minden havi számlával érkezni fog a fogyasztókhoz egy nyilatkozat is, amiben fel lesz tüntetve annak a szolgáltatónak több ajánlata, akivel a fogyasztó szerződésben van: rajta lesz a legkisebb szabadkereskedelmi árajánlat, az általános szolgáltatói díjszabás, valamint egy másik szabadpiaci árajánlat is. Tehát minimum három árajánlatot kell kötelező módon feltüntessen a szolgáltató, de persze megteheti azt is hogy ennél többet, vagy akár az összes árajánlatát feltünteti a nyilatkozatban. „Ha a fogyasztó kipipálja azt az ajánlatot, amelyik neki tetszik, és ezt a nyilatkozatot aláírva visszajuttatja a szolgáltatóhoz, az már új szerződéskötésnek számít” – fejtette ki az alelnök. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a módszer persze csak akkor alkalmazható, ha a fogyasztó ugyanannál a szolgáltatónál akar maradni, ahol eddig volt, ha viszont át akar térni más szolgáltatóhoz, akkor a szerződéskötést az új szolgáltatóval egyeztetve kell megkötni.

Nem zárul le

Végezetül Nagy-Bege Zoltán hangsúlyozta: „nagyon fontos megemlíteni, hogy június 30-át követően is át lehet majd térni egyik szerződéstípusról a másikra. Június végén csak a szabadkereskedelmi árkedvezmény jár le, tehát azok, akik június 30-ig nem váltanak az általános szolgáltatói szerződésről szabadkereskedelmi szerződésre, júliustól már ismét általános szolgáltatói árat fizetnek az elfogyasztott villamosenergia után”. Nagy Bege Zoltán megemlítette, hogy általános szolgáltatói árat is lehet szerződni mind a hat végső szolgáltatóval, nem csak azzal, amelyikkel a fogyasztó jelenleg szerződésben áll.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában