Költségesebb

2020.12.05. 08:59

Többe kerül az ingatlanfelújítás

Növelte négy nagyváradi reprezentatív épület – ezek közül három műemléképület – homlokzatfelújítási költségvetését a váradi helyi tanács.

Fotó:

Pap István

A nagyváradi döntéshozó testület a Színház (Patrioților) utcai két Adorján-ház, a Pável utca 8. szám alatti Ertler-ház és a Kossuth (Independenței) utcai Füchsl-ház felújításának a költségvetését növelte múlt csütörtöki ülésén. A napirendi pontok vitáján a PSD-s Emilian Pavel azt kérdezte, hogy a költségvetés növelésével emelkedik-e a lakók anyagi hozzájárulása is, illetve afelől is tudakozódott, hogy mi a helyzet az Ullmann-palota és a Zöldfa (Alecsandri) utca 21. szám alatti ingatlanok felújításának a tervével. Válaszában Lucian Popa, az ingatlankezelőség vezetője természetesnek nevezte azt, hogy amint nő a felújítás teljes költségvetése, úgy nő a lakástulajdonosok anyagi hozzájárulása is. Elmondta továbbá, hogy a nagyvásártéri (December 1. park) Ullmann-palota esetében már korábban kidolgozták a felújítás gazdasági-műszaki mutatóit, de az ottani tulajdonosok miatt ez a projekt megrekedt, a Zöldfa utcai ingatlan felújítására kiírt közbeszerzési eljárás pedig már folyamatban van. Hozzászólt a témához Florin Birta polgármester is, emlékeztetve arra, hogy a szavazásra bocsátott projekteket már 2017-ben kidolgozták, és folyamatosan tendereztették is ezeket, csakhogy egyetlen vállalkozás sem jelentkezett a licitekre, ezért időről időre emelték a beruházások költségvetését. Ezt teszik most is, abban a reményben, hogy ezúttal már jönni fognak érdeklődő vállalkozások a közbeszerzési eljárásokra. Megjegyezte, hogy jövőre elkészül a Bémer (Ferdinand) tér és a filharmónia épületének a felújítása, ezért nagyon jó volna a két Adorján-házat is felújítani. A határozat-tervezeteket egyhangúlag megszavazta a helyi tanács. A megszavazott határozatok értelmében a két Adorján-ház felújítására 2,4 millió lejt irányoz elő az önkormányzat, a kivitelezési időszakot pedig 18 hónapban szabta meg. Az Ertler-ház felújítására 399 ezer lejt, a Füchsl-ház rehabilitációjára pedig négymillió lejt költ el a város, e két utóbbi munkálat elvégzésére egy év áll majd a kivitelező rendelkezésére, már ha lesz jelentkező ezekre a beruházásokra.

Borítókép: a Kossuth (Independenței) utcai Füchsl-ház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában