Visszaesés

2020.12.10. 15:00

Panaszkodnak a váradi kiskereskedők

A rogériuszi piac árusai és kereskedői arra kérik a nagyváradi közterület-fenntartót (ADP), hogy nyissa ki a piac minden ajtaját a vásárlók számára, máskülönben felkopik az álluk.

Fotó: Alexandru Nițescu

Elégedetlenkednek a nagyváradi rogériuszi piac bazárrészlegén tevékenykedő árusítók és kereskedők, mert tapasztalataik szerint a bezárt ajtók miatt az emberek nem jönnek vásárolni ide. A Bihoreanul hetilap szólaltatott meg árusokat, akik elmondták, hogy a piacon csak két ki- és bejárat van kinyitva, és mivel a vásárlók nem kerülik meg az egész épületet, hogy a főbejárathoz jussanak, ezért inkább be se mennek a piacra. Az árusok annál is inkább kétségbeesettek, mert nagyon visszaesett a bevételük, holott a december szokott lenni a legjobb az eladások vonatkozásában. Az idén azonban olyan gyengén megy az üzlet, hogy sok kereskedő kénytelen volt fizetés nélküli szabadságra küldeni alkalmazottait, hogy legalább a bérleti díjat ki tudja fizetni. Az egyik árus elmondta, hogy a rogériuszi piacon a helybérlés összege havi 2600–5800 lej között mozog. „Ha kereskedelmi helyiségeknek megfelelő bérleti díjat fizetünk, akkor nyissák ki az összes ajtót, ha pedig úgy kezelnek bennünket, mint a piacosokat, akkor vigyék le a bérleti díjat a piaci árusító helyek szintjére” – javasolta az egyik kereskedő.

Az ócskapiac autókereskedői azt nem értik, hogy miért zárta be az ADP az autópiacot. „Már két hónapja be van zárva az autópiac, pedig világos, hogy itt a legkisebb a megfertőződés veszélye, hiszen sok hely van, az embereknek van helyük forgolódni, nem tolonganak, nem úgy, mint a bolhapiacon” – mondta az egyik kereskedő. Az érintettek azt javasolják az ADP-nek, hogy válasszák le az autópiacot a bolhapiactól és nyissa ki újra. Liviu Andrica, az ADP igazgatója bejelentette, hogy nem fogják kinyitni a rogériuszi piac minden ajtaját és a bérleti díjakat sem viszik le, viszont fontolóra veszik az autópiac megnyitását. Mint mondta, azért szigorították a belépést a rogériuszi piacra, mert csak így tudják ellenőrizni azt, hogy mindenki hord-e maszkot és fertőtleníti-e a kezét, a bérleti díjakat pedig egyrészt azért nem csökkentik, mert évek óta változatlan a díjszabás, másrészt pedig az ADP legalább nullszaldósra ki kell hozza a piac üzemeltetését, hogy ne kelljen az önkormányzattól szubvenciót kérni. Ami pedig az autópiacot illeti, Andrica elismerte, hogy az járványügyi szempontból kevésbé veszélyes terep, ezért fontolóra veszik azt, hogy miképpen válasszák szét a bolhapiactól úgy, hogy újranyithassák. Erről várhatóan jövő héten fog dönteni az ADP.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában