Jogerős ítélet

2020.12.23. 08:15

Nem kötelezhetők a lakótársulások a zöldövezetek karbantartására

A Nagyváradi Ítélőtábla múlt heti jogerős ítéletében kimondja, hogy a váradi polgármesteri hivatal nem kötelezheti a lakótársulásokat arra, hogy karbantartsák a tömbházak körüli zöldövezeteket.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Prefektúra és a Şelimbărului nr. 1. nevű lakótársulás közösen perelték be még 2019-ben a nagyváradi önkormányzatot a zöldövezetek karbantartására vonatkozó szabályzat elfogadása miatt. A Nagyváradi Ítélőtábla múlt pénteki, egyébként a korábbi bírósági döntést módosító jogerős ítéletében elrendelte minden olyan rendelkezés törlését a szabályzatból, amely arra kötelezte a lakótársulásokat, hogy karban tartsák a tömbházak körüli zöldövezeteket. A bírók törölték a 2018/873. számú nagyváradi helyi tanácsi határozatból a 31. cikkely több bekezdését: azt, amelyik kimondja, hogy a lakótársulások átveszik a nagyváradi önkormányzattól a zöldövezeteket karbantartás céljából, amelyik tételesen felsorolja, hogy milyen karbantartó munkákat kell elvégezni, és azt is, mely arra kötelezi a lakótársulásokat, hogy egyezményt kössenek a várossal. Kikerült a szabályzatból a 39. cikkelynek az a bekezdése is, mely tételesen kimondja, hogy a lakótársulásoknak kötelességük egyezményt kötni a várossal, és ennek az egyezménynek a nyomán karban kell tartsák a zöldövezeteket. A bírók törölték az ezekhez a cikkelyekhez rendelt szankciókat is. A szabályzat többi része változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a házakban lakóknak továbbra is gondozniuk kell az a körül lévő zöldövezetet. A szabályzat 43. cikkelye rögzíti, hogy azok a magánszemélyek, akiknek telkük vagy ingatlanuk van a városban, karban kell tartsák a közelükben lévő zöldövezetet a közútig, azaz április-október időszakban havonta legalább egyszer le kell kaszálni, ki kell gyomlálni a területet, a virágokat, gyümölcsfákat gondozni kell. A szabályzat kimondja, hogy amennyiben a polgárok ezt nem teszik meg, akkor elvégzi a munkát a város, a költségeket azonban speciális illeték formájában ráruházza a tulajdonosokra.

Ez a szabályzat már elfogadása pillanatában vitákat szült, több lakótársulás jelezte elégedetlenségét amiatt, hogy a város az ő hatáskörükbe akarja helyezni a tulajdonképpen az önkormányzat tulajdonában lévő, tömbházak melletti zöldövezetek karbantartását, ráadásul úgy, hogy a sok esetben nagyon költséges feladat elvégzésére semmilyen anyagi támogatást nem ad nekik. Azonban a lakótársulások zöme így is aláírta az egyezményt. A szabályzatot 2019 augusztusában függesztették fel, amikor az akkoriban Ioan Mihaiu által vezetett Bihar Megyei Prefektúra megtámadta azt a bíróságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában