ajándékozás

2020.12.25. 11:19

Ne azért adományozzunk, hogy mi érezzük jobban magunkat, hanem azért, hogy örömöt okozzunk másoknak!

A téli ünnepek közeledtével mindenkit elkap az adományozás láza, így sokan a karácsonyt megelőző nagytakarítás közepette kiszuperált lomokat elküldik egy szatyorban egy rászoruló családhoz, vagy leadják valamelyik nonprofit szervezetnél. Persze nem mindenkinél merül ki ebben a gyors és egyszerű megoldásban az adományozás, de valljuk be, számtalan példa van az efféle, hanyag módszerekre. Fontos volna azonban figyelni egy-egy csomag tartalmára, minőségére is, ha már jót szeretnénk cselekedni.

Pikó Stefánia

Félreértés ne essék, nem elvárás drága, olasz ruhakölteményeket vagy bármi extravagánsat a csomagba tenni, mindenki annyit adományozzon, amennyit módjában áll, saját határaihoz mérten. Sőt, önmagában véve az adományozás sem elvárás, de ha már úgy döntünk, hogy szeretnénk segíteni egy vagy több rászorulón, akkor azt tegyük figyelmesen, úgy, hogy a szeretetcsomagunk valóban hasznos legyen, és örömöt szerezzen.

Ruhák

Abban az esetben, ha vannak olyan használt ruháink, melyek még jó állapotban vannak, de már nem szeretnénk őket viselni, akkor ezekből is összeállíthatunk egy kis csomagot. Szakadt, foltos vagy már rongyos ruhadarabokat azonban nem érdemes eladományozni, hiszen annak több, mint valószínű, hogy a rászoruló sem fog túlzottan örülni, és sok hasznát sem veszi. A rászoruló ugyanis attól még lehet igényes és tiszta, amiért pénze nincs, és ízlése is lehet. Figyeljünk arra, hogy olyan darabokat válogassunk össze, amelyek valóban hasznosak lehetnek az adott célcsoport számára. Ha férfiak, nők és gyermekek számára is akadnak felesleges darabok a házban, érdemes ezeket szétválogatni, a csomagokra pedig ráírni, hogy kiknek válhat az hasznára, illetve azt is rá lehet írni, hogy melyik évszakban viselhetők inkább. Legyünk igényesek, a ruhákat kimosva, összehajtogatva, szétválogatva és gondosan becsomagolva adjuk át.

Élelmiszerek

A bevásárlóközpontokban, nagyobb üzletek bejáratainál előkerülnek ilyenkor a nagy ládák, ahová a tartós élelmiszereket dobálhatjuk be. Ebben nincs semmi bonyolult, a liszt, a cukor, az olaj mindig jól jön, a gyerekes családoknál pedig mindig nagy az öröm, ha édesség is akad az adományok között. Ha viszont mi személyesen támogatunk egy rászorulót vagy egész családot, és természetesen módunkban áll, akkor a liszt és cukor mellé elfér még pár finom falat. Bekészíthetünk egy-két olyan élelmiszert is, amit lehet, hogy az adott család sosem, vagy csak nagyon ritkán engedhetne meg magának, ha pedig gyerekek is vannak, akkor a gyümölcsök mellett, az egy lejes, vagy pár banis, rossz minőségű csoki helyett igazán elférne az olyan édesség, aminek a minősége is jó, legalább közepes. Lehet, hogy azt az egy lejeset még ők is meg tudják venni maguknak, de el lehet képzelni, mekkora lehet az öröm, ha olyat kapnak a gyerekek, ami után csak sóvárogni szoktak.

Minden egyéb

Legyen szó bármilyen adományról, a legfontosabb, hogy ne koszos, foltos, törött, repedt stb. holmikat helyezzünk a szeretetcsomagba. Az adományozás nem egyenlő a lomtalanítással, ezért ne dobáljunk mindent egy helyre, meggondolatlanul. Nem baj, ha nem lesz emiatt olyan nagy az a csomag, a lényeg, hogy valóban hasznos, minőségi dolgokat gyűjtsünk össze, melyek miatt akkor sem szégyenkeznénk, ha az adott rászoruló(k) előttünk venné(k) kézbe őket. Ne azért adományozzunk, hogy mi érezzük jobban magunkat, hanem azért, hogy a rászorulóknak okozzunk örömöt. Tegyük szebbé egy nélkülöző család karácsonyát úgy, hogy nem dicsekedünk vele a közösségi médiában, és nem várjuk el, hogy szobrot emeljenek érte.

Ne csak karácsonykor!

Nem szeretnék senkit arról lebeszélni, hogy karácsonykor adományozzon, hiszen így is mindig vannak, akiknek nem jut, de belegondoltak már abba, hogy mi van ezekkel a rászorulókkal az év többi napján, mondjuk februárban, márciusban, amikor talán már elfogytak a karácsonyi adományok, és a rendszeresen adományozókon kívül még senkinek sem jut eszébe ismét ajándékozni, vagy épp lomtalanítani? Most, az ünnepek idején, decemberben sokan gyűjtenek, és sokan adományoznak, de miért nincsenek kint például az említett konténerek a bevásárlóközpontoknál egész évben? Persze, főleg most, a világjárvány rányomja a bélyegét mindenki megélhetésére, kisebb bajunk is nagyobb az adományozásnál, de ha valaki mégis úgy érzi, hogy belefér, van rá kapacitása, akkor 2021 első negyedében kedveskedjen egy kicsit, akkor, amikor úgy gondolja, hogy kifogyhatott az a karácsonyi készlet.

Különböző hivatalos statisztikák (Charities Aid Foundation mérései) is arra mutatnak rá, hogy novemberben és decemberben mindig látványosan többen adományoznak, mint a többi hónapban, és ez részben azzal is magyarázható, hogy az ünnepek idején való adományozás, bármilyen rosszul is hangzik, trendi. Ez viszont egy téved berögzülés, hiszen ahogyan azért jó néhányan tudják, az adományozás egész évben trendi.

Nincs ok a szégyenkezésre akkor sem, ha az idei ünnepek alatt nem sikerült adományozni, hiszen ez nem egy kötelező feladat, és ahogyan az már elhangzott, ez az év most mindenki számára nehezebb volt az átlagnál. Jót mindenféle különösebb megerőltetés nélkül, elsősorban szeretteink körében tehetünk, azzal, ha időt szánunk a családra, a barátainkra, és ha türelmesek vagyunk, akkor is, ha az idei év végéhez közeledve már mindannyian elfáradtunk testileg, szellemileg egyaránt.

Cselekedjünk jót azzal, hogy a szeretet ünnepéhez méltóan viselkedünk egymással, legyen szó idegenekről vagy a közvetlen családról!

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában