Emléktábla

2020.12.10. 09:34

Leleplezték Mezey Lajos emlékművét

Idén pontosan kétszáz évvel ezelőtt született, és 140 évvel ezelőtt hunyt el az első nagyváradi fotóművész, Mezey Lajos, kinek emlékére a városi múzeum és az Euro Foto Art Egyesület különböző eseményeket szervezett, a Római Katolikus Püspökség és a Körösvidéki Múzeum támogatásával, valamint a Fotóművészet Nemzetközi Föderációjának közreműködésével. Néhány rendezvényt sikerült lebonyolítani még október elején, egy koronavírusos megbetegedés miatt azonban bizonyos eseményeket halasztani kellett – olvasható az egyesület közleményében.

Ezen a héten szerdán sikerült folytatni a megemlékezést, és a Rulikowski temetőben leleplezték a nagyváradi szobrászmester, Deák Árpád munkáját, Mezey Lajos emlékművét. Az ünnepélyes alkalmat csupán az online térben lehetett figyelemmel kísérni a járványügyi előírások miatt. A korlátozott számú jelenlévők között természetesen ott volt a városi múzeum vezetője, Angela Lupșea, és Tóth István, az egyesület elnöke. A szervezők „kaptak az alkalmon”, és megmutatták azt a szintén Deák Árpád által készített emléktáblát is, melyet Mezey Lajos egykori műhelyének falára szeretnének kihelyezni, az Episcop Mihai Pavel 5-ös szám alatt. Ennek megvalósulása viszont eléggé kétséges, ugyanis az épület lakói közül egy még mindig nem írta alá az engedélyt, még nem egyezett bele.

Mindemellett bemutatták az egyesület jubileumi katalógusát, mely román, magyar és angol nyelven is elérhető. Ebben Mezey Lajos fotóiból is bekerült egy válogatás, de megtalálhatók kortárs nagyváradi fotográfusok munkái is, illetve egyéb érdekességek.

Fotók: Csíki János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában