Ajánló

2020.12.08. 12:03

Irodalomtörténeti kuriózum a Bihari Napló-kalendáriumban

Kalendáriumunkban kerül először nyilvánosságra Tabéry Géza feleségével folytatott levelezése a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából. Az irodalomtörténeti kuriózumról a Bihari Napló 2021-es évkönyvébe Imre Zoltán készített egy izgalmas összeállítást olvasóink számára. A nagyváradi író most először nagyközönség elé kerülő leveleit a világháborús frontokról, katonai táborokból küldte feleségének.

Imre Zoltán összeállításában olvashatnak Tabéry és Ady első, meghatározó találkozásáról, de kiderül az is, mely jeles magyar költő volt gimnáziumi tanára. Tabéry az első világháború kitörése előtt behívót kapott a 46-os szegedi közös ezredbe fegyvergyakorlatra. Bár ez 1914. június 28-án lejárt, rövid időn belül jött a hír a szarajevói merényletről, ő pedig bevonult Szegedre, a 46-os gyalogezredhez. Megsebesült, és idegei is egyre nehezebben bírták a megpróbáltatásokat.

1916-ban házasságot kötött egy nagyváradi úrilánnyal, Puskás Irénnel. Vele folytatott levelezéséből szemezgettünk, de megtekinthetik a városi tanács 1915-ös felhívását is, mely a háború miatt fellépő fertőző betegségek elterjedésének megakadályozásáról szól, illetve Rimler Károly egykori polgármester közleményét is elolvashatják, melyben közzétette József főherceg a város lakóinak írt levelét.

 

2021-es évkönyvünk ára 12 lej, és a következő helyszíneken lehet megvásárolni.

1. Nagyvárad és a megye azon bódéiban, ahol a Bihari Naplót is árusítják

2. A szerkesztőség (Dacia sugárút 34. szám) földszintjén lévő apróhirdetési osztálynál; a December 1 tér 2. szám alatti reklámirodánkban

3. Székelyhíd – Balog Emese (ajándékbolt)

4. Bihardiószeg – Bibor borászati szaküzlet (Livezilor 40.), Törő Gyula (Livezilor 156., papíráruüzlet)

5. Érmihályfalva – Tămăşdan Ibolya (Republicii utca, központbeli újságosbódé)

6. Nagyszántó – református lelkészi hivatal (Magyar u. 73. sz.)

7. Margitta – Kercsó Jutka (Republicii út 2.)

8. Nagyvárad – Illyés Gyula Könyvesbolt (Jean Calvin utca 2.), Dávid könyvüzlet (Városháza/Primăriei utca 4.), Libris Antica könyvüzlet (Aleea Gojdu 2. szám)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában