Többletadó

2020.12.22. 08:20

Huszonnyolc váradi utca lakói fizetnek több adót jövőre

A Nagyváradi Helyi Tanács felülvizsgálta a város utcáinak adóövezeti besorolását, melynek nyomán huszonnyolc utca került magasabb, egy pedig alacsonyabb kategóriába.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tizenhét kritérium figyelembe vételével sorolja be a város utcáit négy adóövezetbe, és minél jobb egy környék, annál több ingatlanadót kell fizessenek az ott lévő házak tulajdonosai. Az említett kritériumok közé tartozik az utak állapota, a közműhálózat megléte vagy hiánya, a zöldövezetek, bevásárlási övezetek közelsége, a közszállítás elérhetősége stb. Mint azt Florin Birta polgármester a csütörtöki tanácsülés előtti sajtótájékoztatón elmondta, folyamatosan végeznek utcafelújítási, illetve közmű-munkálatokat a városban, ezért folyamatosan felül kell vizsgálni az utcák adóövezeti besorolását is.

A csütörtökön elfogadott határozat értelmében nyolc utca kerül a legalacsonyabb D kategóriából az eggyel magasabb C kategóriába, 17 utcát tesznek át a C-ből a B kategóriába, míg hármat a B övezetből a legmagasabb A övezetbe. Illetve a Halasi Gyula utca egy részét a B kategóriából a D kategóriába minősítették le. Az A övezetbe kerültek a Barcăului, a Kijev és a Zorelelor utcák, míg a B kategóriába került át az Alexandru Xenopol, az Arabilor, a Ion Mincu, az Arturo Toscanini, az Aurora, a Bobâlnei, a Cărăbuşului, a Chimiei, a Czárán Gyula, a Feleacului, a Fluieraşului, a George Bota, a Lebedei, a Potârnichilor, a Ioan Buşiţia, a Sturzului és a Thomas Mann utca. A nyolc C kategóriába került utca a következő: David Prodan, Alexandru Macedonski, Antim Ivireanu, Armoniei, Caius Iacob, Calistrat Hogaş, Cântăreţului és Violetelor. Florin Birta hangsúlyozta, hogy a polgárok kérhetik az adóövezeti besorolás módosítását, ha azt tapasztalják, hogy hibák csúsztak a felmérésbe, például ha azt látják, hogy aszfaltozottként szerepel az az utca, ami valójában nincs leaszfaltozva, vagy például ha közműhálózat jelenlétét állapította meg a felmérés ott, ahol tulajdonképpen nincs stb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában