Tündérálom

2020.12.22. 09:06

„Gyermeklelkű” alkotók egymásra találása

Tóth Ágnes Tündérálom című gyermekverskötetét mutatták be szombat délben a Nagyváradi Könyvmaratonon. A költővel és a kötet illusztrátorával Szűcs László, a könyv szerkesztője beszélgetett.

János Piroska

Különleges módon született meg Tóth Ágnes Tündérálom című gyermekverskötete, ugyanis nem szokványos módon, a versekhez készültek az illusztrációk, hanem épp fordítva. Ahogy a szombati könyvbemutató is az online térben zajlott, online talált egymásra a költő és illusztrátor is, mégpedig az Író Cimborák, vagyis a kortárs magyar gyermek és ifjúsági írók fórumán. Tóth Ágnes Fecskék című verséhez készített illusztrációt Gyólai Gabriella magyarországi grafikusművész, aki a Tündérálomban megjelent rajzait elsősorban magának készítette, nem tervezte kiadásukat. Ezek a rajzok azonban megihlették a költőt, így született meg a házisárkány, egy nadrágban járó kutya és macska, vagy Mester Breki történeteit felvonultató gyermekverskötet. Az alkotók elmondása szerint hasonlóan gondolkodnak, mindketten megőriztek valamit gyermeki lelkükből.

Az online kötetbemutatón elhangzott: a gyerekek részéről sokkal több visszajelzés érkezik az irodalmi alkotásokra, ebben nagy segítséget nyújtanak a kolozsvári Napsugár és Szivárvány folyóiratok, amelyeknek a költő húsz éve állandó szerzője. A két lap harmincezer gyerekhez jut el Romániában, a benne publikáló költők, írók leveleket, rajzokat kapnak olvasóiktól – hangzott el a bemutatón. A gyerekek szeretik a humort, igény van az olyan gyermekversekre, amelyek észrevétlenül is fejlesztik a szókincset, humorral, szójátékkal közelebb viszik a legkisebb olvasókhoz az irodalmat. A Tündérálom elsősorban alsó tagozatos gyerekeknek készült, de a szülők visszajelzései alapján a nagyok is el-elcsenik a kicsiktől – mondta Tóth Ágnes.

A jó illusztráció nem „gügyög” a gyerekekhez, inkább partnerként tekint rájuk, ha pedig a felnőttek tetszését is elnyeri, akkor a gyerekek is kedvelik – jegyezte meg Gyólai Gabriella.

Az online kötetbemutatón versek is elhangzottak Stéfán Bodor Mária bábszínész előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában