Én maradok

2020.12.21. 15:00

Életképek a kommunizmus korszakából

Nagy Béla Én maradok című könyvét mutatták be pénteken este a XII. HolnapFeszt kulturális rendezvénysorozat keretében a szerző közreműködésével.

Pap István

A fesztivál nyitórendezvénye volt a könyvbemutató, amelyet a járványvédelmi szabályozások miatt online közvetített a szervező Várad folyóirat a szerkesztőség nagyváradi székhelyéről. A szerzővel a helyszínen Szűcs László, a folyóirat leköszönő főszerkesztője beszélgetett. Nagy Béla felidézte, hogy legnagyobbik fia 1986-ban, tehát a romániai kommunista diktatúra utolsó éveiben az Egyesült Államokba disszidált, és ezt követően jobbára csak levelezés útján tudta tartani vele a kapcsolatot a család. Mivel a rettegett titkosszolgálat, a szekuritáté már szorosan megfigyelte Nagy Bélát, ő megpróbálta kijátszani azt, és magyarországi barátai segítségével juttatta el fiához azokat a leveleit, amelyekről nem akarta, hogy a szervek is elolvassák. Ugyanis minden olyan levél, aminek kézbesítését a Román Posta bonyolította, a szekuritáté ellenőrzésén ment keresztül. Az Én maradok Nagy Bélának a diktatúra utolsó három évében a fiához írt ilyen konspiratív, illetve a Román Posta által is eljuttatott levelekből nyújt bő, három kötetre terjedő válogatást. Mint azt a kötetbemutatón Nagy Béla elmondta, 2014-ben kikérte saját megfigyelési dossziéját, amiből kiderült, hogy a titkosszolgálat már nagyon hamar tudomást szerzett a titkos levelekről is, és ismerte azok tartalmát. A továbbiakban bevallotta, hogy nehezen dolgozta fel fia tettét, mert azt a szülőföldön való megmaradásról vallott nézetei megcsúfolásaként élte meg. Ezért tulajdonképpen minden disszidenst elítélt, később aztán megértőbb lett, sőt, végül már ő maga is aktívan segített olyan embereknek, akik el akarták hagyni az országot.

Szűcs László elmondta: a kötet különlegességét az adja, hogy szerepelnek benne a mindennapi, családi élet idilli képei – egy-egy ünnep, a szőlőleszedés és borkészítés leírása, utalások a nagyszülőkre, a színházzal kapcsolatos dolgok stb. – de érezhető a levelekben a szekuritáté átható és láthatatlan jelenléte is. A kötetbemutatón Hajdu Géza színművész olvasott fel részleteket. Az esemény végén Szűcs László bejelentette, hogy akkor, amikor a körülmények megengedik, szeretnék majd közönség előtt is bemutatni az Én maradok című kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában